MENU

Toezichthouder DNB hamert sinds 2016 op het belang van witwascontroles. Anno 2021 is er nog een wereld te verbeteren om het risico op fraude, witwassen en andere dubieuze praktijken tegen te gaan. Het aantal compliance-gerelateerde vacatures is daardoor enorm. Maar het vinden en bovenal behouden van goede analisten is misschien wel één van de grootste uitdagingen op het gebied van Customer Due Diligence (CDD) en Know Your Customer (KYC). In deze blog beantwoorden we 3 prangende vragen.  

Projecten binnen CDD en KYC zijn enorm. In veel gevallen gaat het om honderden tot duizend mensen binnen één project. De vraag naar analisten met de juiste skills en drijfveren stijgt met de dag, het aanbod is echter zeer beperkt.  

#1 Wat doen KYC/CDD analisten precies? 

Een analist gaat fraude, witwassen en financiering van terrorisme tegen door de bestemming, herkomst en betrokken partijen van verdachte transacties uit te pluizen. Geen case is hetzelfde en daarom wordt het aanvalsplan telkens opnieuw bepaald. Vaak moet bedrijfsinformatie in een land van herkomst of bestemming worden opgevraagd, wat niet altijd even gemakkelijk is. De juiste skills zijn daarom cruciaal. 

#2 Wanneer is een persoon geschikt voor een baan als KYC/CDD analist? 

Harde eisen zijn uiteraard de juiste opleidingen, maar belangrijker is het besef dat dit vakgebied nog volop in ontwikkeling is en nog lang niet is uitgekristalliseerd. Niks is in beton gegoten, een perfecte medewerker ook niet.  

In vacatures wordt veelal gevraagd om een aantal jaar werkervaring binnen het vakgebied en het liefst ook binnen de betreffende bank. Wij denken dat het verstandig is om jong talent een kans te geven, vaak kiezen deze talenten vanuit hun passie voor dit specifieke vakgebied. Wijs mensen daarom niet af op een gebrek aan werkervaring, of omdat de kennis van bepaalde systemen ontbreekt.  

Heb je behoefte aan meer tips om dit aannamepatroon te doorbreken? In dit e-book gaan we dieper in op het belang van begeleiding en opleiding tijdens en voorafgaand aan een CDD- en KYC-project. 

#3 Lost datavergaring in combinatie met AI het tekort aan analisten niet vanzelf op? 

Door slim gebruik te maken van kunstmatige intelligentie (AI) kan het proces zeker worden versneld en verbeterd. Want door gebruik te maken van transparante AI kunnen achteraf de juiste conclusies worden getrokken én is het algoritme verdedigbaar tegenover toezichthouders. Toch zal het trekken van die conclusies deels mensenwerk blijven, zeker bij de high risk klanten.  

Ben je geïnteresseerd in de inzet van AI binnen CCD- en KYC-projecten? Lees dan eens deze blog waarin we je meer vertellen over de uitdagingen (de mate van transparantie en de uitlegbaarheid) die hierbij ontstaan.   

Kennis . 2 juni 2021 . Voor jouw carrière

Interview met CDD-Analist, Marwin Hut

Ben jij benieuwd hoe de werkdag van een van onze CDD-analisten eruit ziet? Wat hun verantwoordelijkheden zijn? Waar ze energie van krijgen en wat Etage 0 voor hen heeft betekend?
In dit interview spreken we Marwin Hut en geeft hij antwoord op onder andere bovenstaande vragen.

Kennis . 2 april 2021 . Voor jouw carrière

Tips thuiswerken

6 tips… zo werk je effectief thuis! Of de avondklok nou wel of niet wordt afgeschaft, we blijven voorlopig nog wel even thuis werken. Wat begon als een luxe met meer vrijheid en geen reistijd, begint nu voor velen wel erg lang te duren. Motivatie is soms ver te zoeken en vergaderen via Teams of Zoom wordt langzaamaan behoorlijk eentonig. Om ervoor te zorgen dat we allemaal toch het meeste uit onze dag kunnen halen hebben wij voor jullie 6 tips voor een zo effectief mogelijke werkdag. 

Boost jouw carrière

Boost jouw carrière. Toegang tot ons kennisplatform & andere team professionals.

 

Beoordeling Feedback Company: 9.2 / 10