MENU

Het afgelopen jaar heeft de flexmarkt zware klappen geïncasseerd als gevolg van het coronavirus. Juist flexwerkers werden per direct massaal naar huis gestuurd in de eerste maanden van de lockdown. Als gevolg werden uitzend- en detacheringbureaus hard getroffen en was er binnen de branche over 2020 een krimp van 9,1% te zien. 

Gelukkig kan voorzichtig worden gemeld dat er licht te zien is aan het einde van de corona-tunnel. Zo zien economen dat de uitzendbranche zich herpakt en voorspellen zij een economische groei tussen de 2 en 3%. De huidige lockdown zorgt voor minder vraaguitval in vergelijking met vorig jaar.

Ook profiteert de uitzendbranche de afgelopen periode van volle orderportefeuilles en een ruimere arbeidsmarkt. Gekeken naar vorig jaar was deze arbeidsmarkt nog extreem krap en het vinden van uitzendpersoneel lastig. Met als gevolg dat voor de coronacrisis het aantal uitzenduren al dalende was.

Zodra de economie begint te groeien en bedrijven hun productie oppakken zal de vraag naar flexwerkers weer toenemen. De uitzendbranche zal dan ook verder groeien door de terugkomende vraag naar traditionele uitzendbanen in de horeca en evenementenbranche. Wel kent deze periode nog vele onzekerheden en kost het opstarten van de economie tijd.

Verdere voorspellingen

Voor kwartaal 2 voorspelt strategisch adviseur Wim Davidse 2% meer uren en 3% meer omzet die in 2022 groeit met 7 à 8%. Ook het UWV voorspelt komend jaar een groei van 6% meer uitzendbanen. In de praktijk verschillen deze cijfers sterk per flexbureau. De grootte, professionaliteit, specialisatie en ambitie van het bureau hebben een sterke invloed op het individuele niveau en groei.

De uitzendbranche zal de komende periode te maken krijgen met onzekerheden en onbekende uitdagingen, maar ook zeer waarschijnlijk met een terugkerende groei.

Kennis . 2 april 2021 . Voor jouw carrière

Tips thuiswerken

6 tips… zo werk je effectief thuis! Of de avondklok nou wel of niet wordt afgeschaft, we blijven voorlopig nog wel even thuis werken. Wat begon als een luxe met meer vrijheid en geen reistijd, begint nu voor velen wel erg lang te duren. Motivatie is soms ver te zoeken en vergaderen via Teams of Zoom wordt langzaamaan behoorlijk eentonig. Om ervoor te zorgen dat we allemaal toch het meeste uit onze dag kunnen halen hebben wij voor jullie 6 tips voor een zo effectief mogelijke werkdag. 

Kennis . 21 april 2021 . Voor opdrachtgevers

Is datavergaring in combinatie met AI een brug te ver voor KYC?

De maatschappelijke risico’s die verbonden zijn aan witwassen en financieren van terrorisme, staan bij banken al geruime tijd hoog op de agenda.

Boost jouw carrière

Boost jouw carrière. Toegang tot ons kennisplatform & andere team professionals.

 

Beoordeling Feedback Company: 9.2 / 10