Als je wilt starten als CDD Analist is niet alleen een geschikt cv van belang, ook een pakkende motivatiebrief is belangrijk.
Er zijn meerdere aspecten van belang bij het schrijven van een motivatiebrief, zoals onder andere een consistente en actieve schrijfstijl.
In dit artikel bespreken we de belangrijkste componenten van een CDD Analist motivatiebrief. We richten ons specifiek op een goede CDD motivatie en geven enkele algemene tips.
Een goede CDD Analist motivatiebrief
Juist voor een functie als CDD Analist is het van groot belang om een goede motivatiebrief te hebben. Je wilt opvallen in een competitieve markt, ook als je cv nog niet zo uitgebreid is. Wat zet je dan precies in een motivatiebrief voor de specifieke functie van CDD Analist? De volgende punten zijn belangrijk om naar voren te laten komen:
- Ervaring met de doelgroep
- Maatschappelijke drijfveer
- Specialisatie
- Specifieke vaardigheden
Ervaring met de doelgroep
Je kan jouw CDD Analist motivatiebrief beginnen met het delen van je (eventuele) ervaring met de doelgroep die je gaat of wilt onderzoeken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grootzakelijke klanten of natuurlijke personen.
Als duidelijk wordt dat je een bepaalde ervaring en/of affectie hebt met de doelgroep, kan dit in je voordeel werken tijdens de sollicitatieprocedure. Daarnaast kan je hiermee ook toelichten of deze doelgroep wél of juist niet bij jou past.
Ben jij op zoek naar een functie als Junior CDD Analist en heb je nog geen ervaring met CDD-onderzoek? Geen probleem! Licht dan vooral jouw voorkeuren betreft de doelgroep toe.
Maatschappelijke drijfveer
De vraag “wat is jouw maatschappelijke drijfveer?” zal je ongetwijfeld gevraagd worden als je solliciteert voor een functie als CDD Analist bij een financiële instelling. Door deze vraag alvast te beantwoorden in je motivatiebrief kom je proactief over. Het is ook fijn voor jezelf, zo word je niet voor het blok gezet tijdens je sollicitatiegesprek.
Betreft relevante maatschappelijke drijfveren kun je denken aan het bijdragen aan het integer functioneren van het financiële systeem of (indirect) bijdragen aan de bestrijding van financieel-economische criminaliteit.
Specialisatie
Wil je opvallen tussen alle andere CDD Analist motivatiebrieven? Beschrijf dan duidelijk waar jij gespecialiseerd in bent (of bent geweest). Financiële instellingen zijn vaak niet op zoek naar generieke mensen, dus probeer eruit te springen.
Dit kan bijvoorbeeld door een beschrijving van jouw specialisatie met de desbetreffende onderzoeksdoelgroep, maar ook betreft het vakgebied zelf of de financiële sector in zijn algemeenheid.
Ook hier geldt dat wanneer je nog geen ervaring hebt binnen CDD, het vooral belangrijk is om te beschrijven waar jij je graag in zou willen specialiseren en waarom dit bij jou zou passen.
Specifieke vaardigheden
Hoewel er geen specifieke opleiding vereist is voor een CDD Analist, zijn er wel een aantal vaardigheden die van pas kunnen komen. Analytische vaardigheden zijn hier een goed voorbeeld van, evenals onderzoekende vaardigheden.
Een oog voor detail komt ook van pas. Je gaat namelijk zeer kritisch onderzoek uitvoeren. Naast gedetailleerd kunnen onderzoeken, is het van belang dat je een helikopterview bezit waarmee je goed verbanden kan leggen.
Tot slot is het vooral belangrijk dat je doorzettingsvermogen hebt en graag het onderste van de steen naar boven wilt halen. Met deze vaardigheden kom je al een heel eind als CDD Analist.
Ben jij geïnteresseerd in een carrière als CDD Analist? Bekijk onze CDD vacatures!Algemene tips voor een motivatiebrief
Wanneer je een motivatiebrief aan het schrijven bent, wil je dat die van jou opvalt. Dit kan je doen door middel van verschillende aspecten en technieken. De volgende punten kunnen je helpen bij het schrijven van je motivatiebrief:
- Schrijf je motivatiebrief voor de lezer
- Maak gebruik van een consistente en actieve schrijfstijl
- Vermijd clichés
- Toon oprechte interesse in de functie
- Laat goed zien wie jij bent
Motivatiebrief voor de lezer
Bij het schrijven van een motivatiebrief is het handig om te onthouden dat je je brief voor iemand anders schrijft. Houd dan ook in je achterhoofd wat de lezer precies van jou verwacht. Staat er in je motivatie waarom jij geschikt bent voor de recruiter rol? Zorg dan dat je duidelijk aangeeft waarom jij in aanmerking komt voor de functie en waarmee je dit laat zien.
Consistente en actieve schrijfstijl
Een motivatiebrief is vanzelfsprekend heel persoonlijk en een schrijfstijl is dat ook. Om deze reden is het van groot belang dat je een consistente schrijfstijl toepast op je motivatiebrief die herkenbaar is voor jou.
Wat voor schrijfstijl je toepast maakt in beginsel niet zo veel uit, het gaat erom dat de lezer ziet dat het jouw brief is. Een actieve schrijfstijl in je motivatiebrief leest echter wel een stuk makkelijk weg dan een passieve schrijfstijl.
Deze actieve schrijfstijl houdt in dat je schrijft in de tegenwoordige tijd en dat je zo min mogelijk bijzinnen en voltooide deelwoorden gebruikt. Daarnaast staat het onderwerp in de zin (bijna) altijd vooraan bij een actieve schrijfstijl.
Clichés
Een motivatiebrief onderscheidt zich vooral als deze niet vol staat met clichés. Een voorbeeld hiervan is: “ik ben een echte doorzetter”. Laat liever zien waarom je dat bent in plaats van alleen te vermelden dat je het bent.
In de eerste alinea is originaliteit vooral erg belangrijk. Beginnen met een cliché kan de indruk wekken dat je een motivatiebrief hergebruikt. Schrijf dan ook voor iedere vacature een unieke motivatiebrief.
Een openings- en slotzin kunnen je brief maken of breken. Probeer ook hier clichés te vermijden. Een goede manier om je slotzin te schrijven is om twee belangrijke kenmerken uit de vacature te benadrukken. Probeer deze twee kenmerken uit de vacature te combineren met waarom juist jij geschikt bent voor de functie en je hebt een pakkende slotzin!
Interesse in de functie
Niet onbelangrijk is natuurlijk waarom je interesse hebt in de functie. Benoem ook in je brief waarom je geïnteresseerd bent in het bedrijf, dit laat namelijk zien dat je je hebt ingelezen. Laat naar voren komen waarom je geschikt bent voor de dusdanige baan. Waarom pas jij zo goed bij het team en het bedrijf?
Dit is voor een bedrijf interessant om te lezen en laat ook zien dat je niet alleen de functie interessant vindt, maar ook het bedrijf. Probeer jouw eigenschappen te verbinden met de kernwaarden van het bedrijf.
Wie ben jij?
Wie ben jij als persoon? Wat zijn jouw interesses en hobby’s en wat zijn de eventuele aansluitingspunten bij de functie? Dit is iets wat een bedrijf, naast jouw sterke kenmerken en eigenschappen, ook graag wil lezen.
Stel jezelf goed voor, zodat het desbetreffende bedrijf een duidelijk beeld krijgt van wie jij bent en waar je voor staat. Probeer hierbij opleiding en ervaring alleen kort te benoemen, dit staat namelijk ook al uitgebreid in je cv.
Werken als CDD Analist bij Etage 0
Etage 0 is een detacheringsbureau gespecialiseerd in CDD. Onze professionals werken op (tijdelijke) opdrachtbasis bij gerenommeerde opdrachtgevers zoals ABN Amro, ING, Bank Mendes Gans, Robeco en meer. Bekijk onze CDD vacatures of neem contact op om de mogelijkheden voor jouw organisatie te bespreken.