De Wet op het financieel toezicht (Wft) omvat de wettelijke kaders voor het toezicht op financiële instellingen en markten in Nederland.
De wet is in 2007 in werking getreden en dient zowel consumenten als organisaties te beschermen, maar wat houdt de Wft precies in?
In dit artikel gaan wij dieper in op deze vraag en bespreken we welke maatregelen in de Wft zijn opgenomen ter bevordering van de stabiliteit van het financiële systeem.
Wat is de Wet op het financieel toezicht (Wft)?
De ‘Wft’ staat voor de ‘Wet op het financieel toezicht’ en beschrijft de verplichtingen omtrent het toezicht op de financiële markt. De wet heeft als doel om zowel consumenten als organisaties binnen het financiële systeem te beschermen.
Tijdens de kredietcrisis is de wet in het leven geroepen. Deze crisis heeft laten zien hoe kwetsbaar het financiële systeem kan zijn. Problemen bij een financiële instelling konden namelijk eenvoudig overslaan naar andere instellingen.
Veel delen van de financiële markt overlappen, waardoor een crisis in korte tijd veel financiële instellingen en organisaties kan raken. Een gebrek aan toezicht en inzichtelijkheid van de normen kan dit verder in de hand spelen.
Om de normen, regulaties en het toezicht daarop inzichtelijk te maken, is de Wft in 2007 ontwikkeld. De volgende (niet limitatieve) aspecten worden via de Wft en de toezichthoudende instanties geregeld:
- Bescherming van de stabiliteit van het financiële systeem
- Toezicht op de eerlijke werking van financiële markten
- Bescherming van consumenten tegen faillissementen van financiële instellingen en gedrag dat de instelling niet toestaat
Al met al speelt de Wft een cruciale rol bij het waarborgen van de stabiliteit en integriteit van de financiële sector in Nederland. Daarnaast helpt de wetgeving om afnemers van financiële dienstverlening in bescherming te nemen.
Wie valt er onder de Wft?
De Wet op het financieel toezicht geldt voor een breed scala aan financiële instellingen en dienstverleners. Denk hierbij aan banken, verzekeraars, pensioenfondsen, beleggingsondernemingen en andere financiële dienstverleners.
De wet bevat de regels en vereisten waaraan deze instellingen zich moeten houden om in Nederland te kunnen opereren. Hieronder vallen bijvoorbeeld normen met betrekking tot financiële verslaglegging, kapitaalvereisten, consumentenbescherming en marktgedrag.
Professionals binnen de financiële sector zijn meestal verplicht om over één of meer Wft diploma’s te beschikken. Tijdens deze opleidingen leren ze over de financiële markt, de toepasselijke wetgeving, het bank- en verzekeringswezen en meer. In totaal zijn er negen diploma’s die voor professionals binnen de financiële sector verplicht kunnen zijn:
- Wft Basis
- Wft Consumptief Krediet
- Wft Schadeverzekeringen Particulier
- Wft Schadeverzekeringen Zakelijk
- Wft Zorgverzekeringen
- Wft Pensioenverzekeringen
- Wft Hypothecair Krediet
- Wft Vermogen
- Wft Inkomen
Een Wft Basis diploma is verplicht voor iedereen die werkzaam is in de financiële dienstverlening en iedereen die een vorm van financieel advies geeft.
Afhankelijk van een specialisatie, kunnen aanvullende diploma’s ook verplicht zijn. Een pensioenadviseur moet bijvoorbeeld een Wft Pensioenverzekeringen diploma behalen, terwijl een letselschadeadviseur een Wft Schadeverzekeringen Particulier nodig heeft.
De toezichthouders van de Wft
In Nederland wordt het toezicht op de Wet op het financieel toezicht geregeld door twee toezichthouders. Dit zijn De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Beide toezichthouders controleren verschillende aspecten van de naleving van de wet. Zo houdt DNB prudentieel toezicht, terwijl de AFM toezicht houdt op het gedrag.
Taken van De Nederlandsche Bank (DNB)
DNB bewaakt de stabiliteit van de bedrijfsvoering binnen de financiële sector. Dit betekent dat zij controleert of financiële marktpartijen aan hun verplichtingen kunnen voldoen.
DNB verdiept zich in de gezondheid van financiële instellingen om zo het risico op faillissementen te minimaliseren. Door het toezicht op de financiële gezondheid worden risico’s voor consumenten en het systeem in bredere zin zoveel mogelijk beperkt.
Taken van de Autoriteit Financiële Markten (AFM)
De AFM houdt toezicht op het gedrag van financiële instellingen op nationaal niveau, maar werkt daarnaast ook samen om deze normen ook internationaal te bewerkstelligen. In Nederland ziet de AFM er op toe dat financiële instellingen eerlijk, zorgvuldig en transparant te werk gaan. Om dit te bewerkstelligen houdt de AFM toezicht op:
- Het gedrag van financiële instellingen ten aanzien van hun klanten
- Het gedrag van financiële instellingen ten aanzien van elkaar op de financiële markt
Het goed vervullen van deze taak moet het vertrouwen van consumenten in de financiële instellingen én markt versterken.
Vergunningen binnen de financiële sector
DNB en de AFM werken samen bij het verstrekken van vergunningen voor financiële instellingen. Organisaties zijn verplicht om over een vergunning te beschikken wanneer zij financiële diensten willen verlenen.
Om in aanmerking te komen voor een vergunning, moeten instellingen aan de eisen die vanuit de Wft gesteld worden voldoen. Ook wanneer een vergunning al verstrekt is, moeten financiële instellingen doorlopend aan deze eisen blijven voldoen.
Wanneer een financiële instelling niet aan de eisen vanuit de Wft voldoet, kan een toezichthouder sancties zoals boetes opleggen. In het ergste geval kan de vergunning van de financiële instelling zelfs worden ingetrokken.
Scholing voor de Wft
Tijdens een sollicitatiegesprek voor een rol binnen de financiële sector, kan gevraagd worden of je in het bezit bent van een Wft-diploma.
Het kan ook zijn dat een instelling je zonder deze opleiding in dienst neemt, maar dan heeft de organisatie wel de verplichting om je toe te staan deze training te volgen. Het Wft Basis-diploma is verplicht voor (bijna) iedereen die werkzaam is binnen de financiële sector.
Voldoen aan de Wft met Etage 0
Etage 0 is een detacheringsbureau gespecialiseerd in de financiële sector. Onze professionals werken op (tijdelijke) opdrachtbasis bij gerenommeerde opdrachtgevers zoals ABN Amro, ING, Bank Mendes Gans, Robeco en meer. Bekijk onze vacatures of neem contact op om de mogelijkheden voor jouw organisatie te bespreken.