Tijdens een sollicitatiegesprek wil je uiteraard goed voor de dag komen, bijvoorbeeld door het benoemen van jouw goede eigenschappen.
Sterke punten zijn bijvoorbeeld geduld hebben of creatief zijn, maar welke goede eigenschappen kun je het beste benoemen in een sollicitatiegesprek?
In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag. We geven 10 voorbeelden van goede eigenschappen om naar voren te laten komen tijdens je sollicitatiegesprek.
Wat zijn goede eigenschappen in een sollicitatiegesprek?
In een sollicitatiegesprek is het van belang om je sterke karaktereigenschappen op een overtuigende manier te presenteren. Werkgevers zijn niet alleen op zoek naar technische vaardigheden, maar hechten ook veel waarde aan persoonlijke eigenschappen.
Jouw sterke punten benoem je natuurlijk graag in het gesprek, maar je wilt ook niet arrogant overkomen bij een werkgever. Het is daarom belangrijk dat je dit op een slimme manier doet en specifieke eigenschappen benoemt die bij jou passen.
Het is hierbij belangrijk om jouw positieve eigenschappen niet zomaar op te sommen, maar om ze te illustreren met concrete voorbeelden uit je werkverleden. Probeer te vertellen hoe je deze eigenschappen hebt toegepast in verschillende situaties en welke resultaten je daarmee hebt bereikt.
Er zijn verschillende goede eigenschappen die benoemd kunnen worden tijdens een sollicitatiegesprek, omdat deze eigenschappen voordelig zijn op de werkvloer. 10 veelvoorkomende goede eigenschappen die je kunt benoemen tijdens het gesprek zijn:
- Ik ben flexibel
- Ik ben betrouwbaar
- Ik ben nauwkeurig
- Ik ben kritisch
- Ik ben (pro)actief
- Ik ben creatief
- Ik ben geduldig
- Ik ben behulpzaam
- Ik ben empatisch
- Ik ben sociaal
Eigenschap 1: Flexibel
Flexibiliteit is belangrijk voor een werkgever. Toon tijdens het gesprek je vermogen om je aan te passen aan veranderende omstandigheden en bereidheid om nieuwe taken en verantwoordelijkheden op te pakken.
Eigenschap 2: Betrouwbaar
Een werkgever wilt op de werkvloer altijd op je kunnen bouwen. Onderstreep hierom het belang van betrouwbaarheid en toon aan dat collega’s en werkgevers op je kunnen rekenen.
Eigenschap 3: Nauwkeurig
Nauwkeurigheid is voor de meeste banen een cruciale eigenschap. Benadruk je precisie en aandacht voor detail, wat belangrijk is bij het uitvoeren van taken met een hoge mate van nauwkeurigheid.
Eigenschap 4: Kritisch
Een kritische denker is niet altijd negatief, maar maakt weloverwogen afwegingen tijdens het werk. Geef voorbeelden van situaties waarin je kritisch denken hebt toegepast om problemen te analyseren en effectieve oplossingen te vinden.
Eigenschap 5: (Pro)actief
Een proactieve instelling is goud waard binnen iedere organisatie. Beschrijf hoe jij initiatief neemt in je werk en bereid bent om proactief te handelen om doelen te bereiken zonder af te wachten.
Eigenschap 6: Creatief
Creativiteit laat zien dat je in staat bent om innovatieve en creatieve oplossingen te bedenken voor uitdagingen binnen het werkgebied. Ook dit is een zeer waardevolle eigenschap voor zowel werkneemrs als werkgevers.
Eigenschap 7: Geduldig
Geduld is een schone zaak, ook op de werkvloer. Toon aan dat je geduldig en begripvol bent, vooral in situaties waarin anderen hulp of begeleiding nodig hebben.
Eigenschap 8: Behulpzaam
Als je veel samenwerkt met of leiding geeft aan andere collega’s, is het belangrijk dat je behulpzaam bent. Benoem je bereidheid om anderen te ondersteunen en bij te dragen aan een positieve werkomgeving.
Eigenschap 9: Empatisch
Je werk goed verrichten gaat verder dan het leveren van goede prestaties. Onderstreep in het gesprek je vermogen om je in te leven in de gevoelens en behoeften van anderen, wat bijdraagt aan effectieve communicatie en samenwerking.
Eigenschap 10: Sociaal
Uiteraard is het belangrijk om een goede relatie te hebben met alle stakeholders binnen jouw organisatie. Bespreek hoe je sociale vaardigheden je in staat stellen om goed te communiceren en relaties op te bouwen met collega’s en klanten.
Klaar voor de volgende stap in jouw carrière? Bekijk onze vacatures!Tips voor het benoemen van goede eigenschappen
Er zijn een aantal manieren waarop het benoemen van jouw goede eigenschappen in een sollicitatiegesprek gemakkelijker gaat, zonder dat het arrogant of geoefend overkomt. Deze manieren zijn:
- Bereid je voor
- Wees eerlijk
- Onderbouw je antwoorden
- Blijf bescheiden
Bereid je voor
Het is fijn als je al ongeveer weet wat je gaat zeggen als de vraag voor je schoenen wordt geworpen. Zorg voor een goede voorbereiding op het sollicitatiegesprek, maar leer het niet woord voor woord uit je hoofd. Zo kom je eerlijk en oprecht over en verloopt het gesprek op een natuurlijke wijze. Bereid je daarnaast ook voor op slechte eigenschappen.
Wees eerlijk
Een werkgever prikt er hoogstwaarschijnlijk zo doorheen als jij niet eerlijk bent over de genoemde eigenschappen. Ook de werkgever snapt dat niemand perfect is en heeft liever dat je eerlijk bent, dan goede eigenschappen gaat verzinnen om indruk te maken.
Onderbouw je antwoorden
Het is voor een werkgever belangrijk dat je duidelijk kan maken waarom een eigenschap bij je past. Bedenk waarom dit zo is en waarom het belangrijk voor jou is. Beschrijf vervolgens een werksituatie waar dit naar voren gekomen is en welke acties je hiervoor hebt ondernomen.
Blijf bescheiden
Als je veel indruk maakt, is de kans op de baan natuurlijk groter. Het is wel van belang dat je oppast met jezelf promoten. Als je té positief over jezelf bent kan dit arrogant overkomen. Probeer een balans te vinden tussen bescheidenheid en arrogantie. Bescheidenheid wordt namelijk vaak geassocieerd met geloofwaardigheid, sympathie en beleefdheid.
Werken bij Etage 0
Etage 0 is een detacheringsbureau gespecialiseerd in de financiële sector. We maken het verschil door naar de kwaliteiten van professionals te kijken, maar ook naar motivatie, karakter en persoonlijke match met een opdrachtgever. Kortom, we kijken altijd verder dan het cv!