Tijdens een sollicitatiegesprek vraagt de interviewer vaak naar jouw slechte eigenschappen of zwakke punten.

Dit is uiteraard een lastige vraag, want je wilt geen negatieve indruk achterlaten bij je potentiële werkgever. Welke ‘slechte’ eigenschappen benoem je dan?

In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag. We geven 10 ‘goede’ voorbeelden van slechte eigenschappen om naar voren te laten komen in je sollicitatiegesprek.

10 slechte eigenschappen in het sollicitatiegesprek

Slechte eigenschappen wil je natuurlijk liever niet benoemen, zeker niet bij een potentiële werkgever. Toch wordt deze vraag bijna altijd gesteld. De interviewer doet dit om te zien of je kritisch op jezelf kan zijn, goed kan reflecteren en bezig bent met jezelf ontwikkelen.

Er zijn een aantal slechte eigenschappen die vaak worden benoemd in een sollicitatiegesprek, omdat deze dusdanig te formuleren zijn dat ze niet zo negatief overkomen. Het is belangrijk dat je deze ‘minpunten’ op een slimme manier in het gesprek benoemt.

Wees wel altijd eerlijk tijdens het bespreken van jouw zwakke punten. Daarnaast is het belangrijk dat je ze niet afzwakt, maar dat je laat zien hoe je er mee omgaat en wat je er uit haalt. Een aantal voorbeelden van zulke ‘slechte’ eigenschappen zijn:

  • Ik kan direct zijn
  • Ik kan impulsief zijn
  • Ik kan koppig zijn
  • Ik kan streng zijn
  • Ik kan perfectionistisch zijn
  • Ik kan onzeker zijn
  • Ik kan ongestructureerd zijn
  • Ik kan ongeduldig zijn
  • Ik kan snel afgeleid zijn
  • Ik kan afwachtend zijn

Eigenschap 1: Direct

Hoewel directheid soms als bot of ongevoelig kan worden ervaren, is het in bepaalde situaties een waardevolle eigenschap. Tijdens een sollicitatiegesprek kun je benadrukken dat je altijd eerlijk en recht-door-zee bent, wat bijdraagt aan een duidelijke en open werkomgeving.

Eigenschap 2: Impulsief

Impulsiviteit kan leiden tot onbedoelde fouten, maar je kunt hierbij aangeven dat je snel beslissingen kunt nemen wanneer dat nodig is. Dit kan voordelig zijn in een dynamische werkomgeving waar snelle reacties gewaardeerd worden.

Eigenschap 3: Koppig

Hoewel koppigheid vaak als iets negatiefs gezien wordt, kun je het ook interpreteren als vastberadenheid. Door te benadrukken dat je vasthoudend bent, laat je zien dat je bereid bent om obstakels te overwinnen. Vermeld hierbij wel dat jouw wil niet altijd wet hoeft te zijn.

Eigenschap 4: Streng

Strengheid kan worden gezien als starheid, maar je kunt hierbij ook uitleggen dat je hoge standaarden hanteert voor jezelf en anderen. Dit toont aan dat je gedreven bent om kwaliteit te leveren en altijd het beste uit het team te halen.

Eigenschap 5: Perfectionistisch

Hoewel perfectionisme kan leiden tot overmatige aandacht voor details, kun je aangeven dat je altijd streeft naar het beste resultaat. Dit laat zien dat je gedreven bent om het beste resultaat te behalen. Daarnaast kun je ook toelichten dat je zeer gedetailleerd te werk gaat.

Eigenschap 6: Onzeker

Onzekerheid kan gezien worden als een zwakte, maar je kunt het ook uitleggen als zelfbewustzijn. Door te erkennen dat je openstaat voor feedback en bereid bent om te leren en te groeien, toon je een positieve en ontwikkelingsgerichte houding.

Eigenschap 7: Ongestructureerd

In plaats van jezelf als enkel ongeorganiseerd te bestempelen, kun je benadrukken dat je flexibel bent en goed kan gaan met veranderende omstandigheden. Dit kan voordelig zijn in een dynamische rol waar aanpassingsvermogen belangrijk is.

Eigenschap 8: Ongeduldig

Hoewel ongeduldigheid leiden tot frustratie en haast, kun je ook aangeven dat je een resultaatgerichte instelling hebt. Dit toont aan dat je vastbesloten bent om doelen te bereiken en bereid bent om inspanning te leveren om snel vooruitgang te boeken.

Eigenschap 9: Snel afgeleid

Bij het benoemen dat je soms snel afgeleid bent, kun je toelichten dat je veelzijdig bent en verschillende taken en projecten tegelijkertijd aan kan pakken. Dit toont aan dat je een echte multitasker bent en goed om kan gaan met een veeleisende werklast.

Eigenschap 10: Afwachtend

Afwachtendheid kan worden gezien als passiviteit, maar je kunt het toelichten als grondigheid. Je kunt uitleggen dat je de neiging hebt om zorgvuldig te overwegen voordat je handelt, wat kan resulteren in doordachte beslissingen en minder risico op impulsieve fouten.

Klaar voor de volgende stap in jouw carrière? Bekijk onze vacatures!

Tips voor het benoemen van slechte eigenschappen

Er zijn een aantal manieren hoe je je slechte eigenschappen kan overbrengen tijdens het sollicitatiegesprek, zonder dat je gelijk een slechte of zwakke indruk achterlaat. Deze manieren zijn:

  • Bereid je voor
  • Wees eerlijk
  • Geef de slechte eigenschap context
  • Noem de eigenschap een ontwikkelingspunt

Bereid je voor

Het is verstandig om te zorgen voor een goede voorbereiding op het sollicitatiegesprek. Maak voorafgaand aan het gesprek een lijst met jouw slechte en goede eigenschappen. Hieruit kan je de zwakke punten selecteren die je wilt gaan delen tijdens het gesprek.

Wees eerlijk

Het is niet aan te raden om eigenschappen te verzinnen, omdat je denkt dat de werkgever deze wil horen. De werkgever prikt hier waarschijnlijk zo doorheen. Het is vooral belangrijk dat je jouw verbeterpunten vertelt en laat blijken hoe je hieraan werkt.

Geef de slechte eigenschap context

Als je alleen de slechte eigenschap benoemt zonder context, komt het vaak erger over dan het daadwerkelijk is. Door middel van de juiste context klinken jouw slechte eigenschappen minder heftig. Gebruik dus voorbeelden uit de praktijk en vertel hoe jouw ‘zwakke punten’ zich uiten.

Noem de eigenschap een ontwikkelingspunt

Door jouw zwakke punten een ‘verbeterpunt’ of ‘ontwikkelingspunt’ te noemen, klinkt het een stuk minder negatief. Wees bewust over je woordkeuze en praat luchtig over de eigenschap. ‘Ik kan soms kritisch kijken naar vraagstukken op de werkvloer’ klinkt al een stuk beter dan ‘ik ben kritisch’.

Werken bij Etage 0

Etage 0 is een detacheringsbureau gespecialiseerd in de financiële sector. We maken het verschil door naar de kwaliteiten van professionals te kijken, maar ook naar motivatie, karakter en persoonlijke match met een opdrachtgever. Kortom, we kijken altijd verder dan het cv!

Op zoek naar een nieuwe stap in jouw carrière?

Zet de volgende stap met Etage 0, doe ervaring op binnen de top van de financiële wereld en ontwikkel jezelf in een recordtempo.

Jouw carrière bij Etage 0

Op zoek naar gekwalificeerde professionals?

Kies voor de beste professionals en vind snel (tijdelijk) personeel binnen de vakgebieden KYC/CDD, compliance en finance.

Vind snel een professional

Wil je dit artikel delen?

Via Etage 0 werken bij de financiële top

Werken bij ING via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Deloitte via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Nationale Nederlanden via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Bank Mendes Gans via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij ICS via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Robeco via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij BouwInvest via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Triodos via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij De Volksbank via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij ABN Amro via Etage 0 | Opdrachtgevers

Volg Etage 0 op social media

Neem een kijkje achter de schermen bij Etage 0. Hier vind je foto’s van onze professionals, bedrijfsuitjes, het leven op ons kantoor in de Houthavens en nog veel meer!

Volg ons op Linkedin | Etage 0
Volg ons op Facebook | Etage 0
Volg ons op Instagram | Etage 0
Volg ons op social media | Etage 0