Interim is een flexibele arbeidsvorm die zowel voor werkgevers als werknemers unieke mogelijkheden biedt.

Het betreft een dynamische, flexibele en tijdelijke vorm van werken, maar wat betekent interim precies en wat houdt het in?

In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag. We bespreken daarnaast waarom jij voor interim zou kunnen kiezen en waar je op moet letten bij deze arbeidsvorm.

Wat is interim?

De term ‘interim’ komt vanuit het Latijnse ‘ad interim’ en betekent letterlijk ‘in de tussentijd’. Simpel gezegd houdt dit in dat iemand die op interimbasis werkt een tijdelijke functie invult. Het gaat hierbij dan ook (meestal) om een externe medewerker.

Interim opdrachten kunnen variëren in duur, maar zijn vaak gericht op de korte termijn (enkele maanden tot een jaar). Dit is afhankelijk van de behoeften van zowel de organisatie als de interim professional. Daarnaast gaat het bij interim posities meestal om hogere posities, zoals een manager of specialist.

Interim professionals zijn vaak zelfstandige ondernemers (ZZP’ers/freelancers) en werken via een bureau of vanuit hun eigen netwerk. Zij hebben geen vaste arbeidsovereenkomst met één werkgever, maar bewegen zich tussen verschillende opdrachten en organisaties.

Het bureau biedt de interimmer een passende en uitdagende opdracht. Als de opdracht afgerond is, kan de professional weer door naar de volgende uitdaging. Dit kan via hetzelfde bureau, een ander bureau of vanuit het eigen netwerk.

Wat is het verschil tussen interim en detachering?

Het is voor zowel werkgevers als werknemers belangrijk om het verschil tussen interim en detachering te begrijpen om de juiste keuze te maken in hun carrière of bedrijfsstrategie. Hoewel beide werkvormen gericht zijn op tijdelijk personeel, zijn er meerdere verschillen.

Interim en detachering verschillen voornamelijk in de aard van het werk en de contractuele relaties. Interim professionals zijn meestal hooggekwalificeerde specialisten die tijdelijk een sleutelpositie innemen, gericht op specifieke projecten. Deze professionals werken meestal als zelfstandigen en sluiten (via een bureau) tijdelijke contracten af met opdrachtgevers.

Gedetacheerde werknemers hebben een (vast) dienstverband bij een detacheringsbureau, dat hen uitleent aan verschillende organisaties voor operationele rollen of langdurige projecten. Deze arbeidsvorm biedt de werknemer meer stabiliteit qua arbeidsvoorwaarden en continue werkgelegenheid, zij het bij verschillende opdrachtgevers.

Tenslotte zit er een verschil in de duur en flexibiliteit van de opdrachten. Detachering kan variëren van enkele maanden tot jaren, terwijl interim opdrachten vaak korter en meer projectgericht zijn. Dit maakt interim werk flexibeler, maar minder stabiel in vergelijking met detachering. Daartegenover staat dat de salarissen bij interim meestal hoger liggen.

Meestal bemiddelen detacheringsbureaus zowel gedetacheerde als interim professionals. In overleg met de opdrachtgevers en professionals wordt gekeken welke arbeidsvorm het beste past bij de rol en behoeften van de organisatie.

Hoe werkt interim?

Als een organisatie een tijdelijke capaciteitsinvulling nodig heeft voor een specialistische functie, wordt er een zoekopdracht uitgezet bij een (detacherings)bureau. Dit bureau is vervolgens verantwoordelijk voor de snelle aanlevering van geschikte professionals.

Deze bureaus werken op basis van een driepartijenovereenkomst tussen het bureau, de interimmer en de opdrachtgever. Het bureau neemt de verantwoordelijkheid voor het werven, selecteren en contracteren van geschikte kandidaten.

Wanneer er sprake is van een match tussen de professional(s) en opdrachtgever, huurt de organisatie de desbetreffende interimmer(s) in. De kosten voor het inhuren van de professional(s) worden direct aan het bureau betaald.

Het interimproces bevat meerdere stappen om ervoor te zorgen dat de plaatsing van een werknemer soepel verloopt. Hieronder staat een voorbeeld van hoe een interim aanvraag in de praktijk in zijn werk gaat:

  1. Identificatie van de behoefte: De opdrachtgever bepaalt dat ze een specialist nodig hebben voor een bepaalde periode. Dit kan te maken hebben met seizoensgebonden werkzaamheden, tijdelijke projecten of een verhoogde vraag naar specifieke vaardigheden.
  2. Contact met de interim bemiddelaar: De organisatie benadert een bureau gespecialiseerd in interim bemiddeling of zoekt eventueel zelfstandig naar een geschikte interim professional.
  3. Selectie van geschikte kandidaten: Het bureau zoekt naar geschikte kandidaten in hun pool van interimmers of werft nieuwe kandidaten voor de functie. Ze screenen de professionals op basis van hun vaardigheden, ervaring en beschikbaarheid.
  4. Overeenkomst opstellen: Zodra er een geschikte professional is gevonden, wordt er een overeenkomst opgesteld tussen het bureau en de interim professional. Hierin worden de voorwaarden, zoals duur, taken en vergoeding, vastgelegd.
  5. Uitvoering van de opdracht: Na het sluiten van de overeenkomst gaat de interim professional aan de slag bij de opdrachtgever. Ze werken onder toezicht en leiding van de opdrachtgever, maar blijven uiteraard zelfstandige ondernemers.
  6. Evaluatie en vervolgopdrachten: Na afloop van de opdracht vindt er een evaluatie plaats en wordt de interim opdracht afgesloten, waarna de professional zich weer op nieuwe opdrachten kan richten. Soms kan de opdracht ook verlengd worden.
Ben jij geïnteresseerd in een carrière als interim professional? Bekijk onze vacatures!

Waarom kiezen voor interim?

Waarom zou je als werknemer ervoor kiezen om als interim professional aan de slag te gaan, als je ook intern bij een bedrijf kunt gaan werken? En waarom zou je als bedrijf kiezen voor een interim professional, als je ook kunt proberen om het personeel intern te werven?

Dit zijn uiteraard erg belangrijke vragen. Om hier goed antwoord op te kunnen geven, is het van belang om te kijken naar de voordelen van interim voor jou. Zo zijn enkele voordelen van het werken als interim professional bijvoorbeeld:

  • Versneld groeitraject: je leert veel in een korte tijd, doordat je bij meerdere gerenommeerde werkgevers ervaring op doet.
  • Netwerkopbouw: je bouwt een groot en waardevol netwerk op van professionals en bedrijven in jouw vakgebied.
  • Aantrekkelijk inkomen: het salaris dat je ontvangt als interim professional ligt een stuk hoger dan in vaste dienst.

Daarnaast zijn er uiteraard ook voor organisaties meerdere redenen om voor het inhuren van een interim professional te kiezen. Enkele voordelen van interim voor werkgevers zijn bijvoorbeeld:

  • Hoge expertise: het inschakelen van een interim professional brengt direct gespecialiseerde kennis in huis.
  • Flexibiliteit: een interim professional biedt een oplossing voor tijdelijke behoeften zonder de verplichtingen van een vaste aanstelling.
  • Efficiëntie: een interim professional is gewend om snel inzetbaar te zijn en direct waarde toe te voegen aan een project of team.

Waar moet je op letten bij interim?

Voor zowel werknemer als opdrachtgever zijn er wel dingen om rekening mee te houden. Zo moeten beide partijen flexibel kunnen zijn; de interim professional moet snel waarde kunnen toevoegen en de opdrachtgever moet werknemers snel kunnen inwerken.

Daarnaast hebben interim opdrachten uiteraard een tijdelijk karakter. Ook dit vraagt van zowel de professional als opdrachtgever om flexibiliteit op de werkvloer.

Interim bij Etage 0

Etage 0 is gespecialiseerd in detachering, interim en werving & selectie binnen de vakgebieden KYC/CDD, compliance en finance & control. Wij zijn ervan overtuigd dat succes afhangt van twee belangrijke pijlers, namelijk kwaliteit en menselijkheid.

Zo bieden wij de hoogste kwaliteit aan zowel opdrachtgevers als professionals. Dit doen we door te kijken naar de kennis en ervaring van onze medewerkers, maar ook naar de persoonlijke match tussen opdrachtgever en werknemer. Hiermee kijken we verder dan alleen het cv.

Onze professionals staan er daarnaast nooit alleen voor. Door onze persoonlijke en betrokken aanpak denken wij altijd mee en bieden we verdieping in hun (werk)leven. Dit uit zich onder andere in vakinhoudelijke ontwikkeling, maar ook in plezier en gezelligheid binnen het Etage 0 team.

Benieuwd wat interim via Etage 0 voor jouw carrière kan bieden?

Zet de volgende stap met Etage 0, doe ervaring op bij de top van de financiële wereld en ontwikkel jezelf in een recordtempo.

Jouw carrière bij Etage 0

Benieuwd wat interim via Etage 0 voor jouw organisatie kan bieden?

Kies voor de beste professionals en vind snel tijdelijk personeel binnen de vakgebieden KYC/CDD, compliance en finance.

Vind snel een professional

Wil je dit artikel delen?

Via Etage 0 werken bij de financiële top

Werken bij ING via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Deloitte via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Nationale Nederlanden via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Bank Mendes Gans via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij ICS via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Robeco via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij BouwInvest via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Triodos via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij De Volksbank via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij ABN Amro via Etage 0 | Opdrachtgevers

Volg Etage 0 op social media

Neem een kijkje achter de schermen bij Etage 0. Hier vind je foto’s van onze professionals, bedrijfsuitjes, het leven op ons kantoor in de Houthavens en nog veel meer!

Volg ons op Linkedin | Etage 0
Volg ons op Facebook | Etage 0
Volg ons op Instagram | Etage 0
Volg ons op social media | Etage 0