De AML Analist is een belangrijke poortwachter binnen financiële instellingen.

Deze analist heeft zowel een analyserende/controlerende als een adviserende rol, maar wat doet deze ‘anti-witwas’ specialist precies?

In dit artikel beantwoorden we deze vraag. We bespreken allereerst wat een AML Analist is en gaan daarna in op de werkzaamheden en verantwoordelijkheden die hierbij komen kijken.

Wat is een AML Analist?

Een AML Analist (Anti Money Laundering) is een specialist in het herkennen en voorkomen van witwassen en andere vormen van financieel-economische criminaliteit (FEC). De analist heeft zo een belangrijke rol als bewaker van de financiële instelling.

De AML Analist is (eind)verantwoordelijk voor het beoordelen van mogelijk verdachte transacties. Dit kan leiden tot het aanmerken van transacties als verdacht (vermoedelijk gerelateerd aan illegale activiteiten) of niet verdacht (voldoende verklaarbaar).

Er wordt door de analist dus ingeschat of een mogelijk verdachte transactie een indicatie is van vermoedelijke betrokkenheid bij criminele activiteiten. Hierbij kun je denken aan betrokkenheid bij fraude, witwassen of terrorismefinanciering.

Wat doet een AML analist?

Een AML Analist voert (transactie)onderzoek uit om mogelijke integriteitsrisico’s bij een klant op te sporen en te beoordelen. Dit wordt gedaan om de integriteit van de financiële instelling én het financiële systeem te beschermen.

De taken van een AML Analist bestaan grofweg uit drie onderdelen: het analyseren van verdachte transacties op basis van ‘alerts’, het adviseren over specifieke AML issues en het implementeren van een succesvol AML beleid binnen een financiële instelling.

Het takenpakket van een AML Analist is dus behoorlijk gevarieerd, maar hoe wordt er precies invulling gegeven aan de taken? De volgende werkzaamheden zijn belangrijk bij het vervullen van de verschillende verantwoordelijkheden van een analist:

  • Analyseren van verdachte transacties naar aanleiding van een ‘alert’
  • Uitvoeren van risicoanalyses
  • Adviseren van KYC/CDD Analisten
  • Ondersteunen in het up-to-date houden van FEC en AML beleid
  • Trainingen volgen & op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen

Afhankelijk van de financiële instelling, kunnen de specifieke taken en verantwoordelijkheden licht afwijken. Zo wordt er bij sommige financiële instellingen voor gekozen om AML Analisten alleen te laten focussen op de transacties.

Ben jij geïnteresseerd in een carrière als AML Analist? Bekijk onze AML vacatures!

Analyseren van verdachte transacties

‘Alerts’ kunnen door automatische AML software of door KYC/CDD Analisten gegenereerd worden en komen uiteindelijk bij een AML Analist terecht. Een ‘alert’ betreft een verdachte transactie, handeling of series aan transacties en/of handelingen van een klant.

Wanneer een alert bij een analist binnenkomt, wordt er een analyse op de transactie uitgevoerd. Deze analyse wordt gedaan in de context van het klantbeeld. Het klantbeeld of klantprofiel geeft een beeld van wie de klant is en wat voor kenmerken deze heeft.

Op basis hiervan kan de AML Analist een goede inschatting maken van of een klant ‘normaal’ gedrag vertoont of dat het gedrag verdacht lijkt. Soms vraagt een analist aanvullende informatie van de klant op om een volledig beeld van de situatie te vormen.

Naar aanleiding van deze informatie beoordeelt de analist vervolgens of er sprake is van mogelijke betrokkenheid bij illegale activiteiten zoals fraude, witwassen of terrorismefinanciering.

Uitvoeren van risicoanalyses

Naar aanleiding van alle verzamelde informatie, stelt de AML Analist een risicoanalyse op. Hierin wordt alle relevante informatie gedocumenteerd en worden overwegingen om een transactie al dan niet verdacht te verklaren vastgelegd.

Het correct en volledig vastleggen van de informatie, documentatie en risico inschatting is erg belangrijk voor het voldoen aan verschillende vormen van AML wet- en regelgeving. Naar aanleiding van de risicoanalyse kunnen verschillende stappen volgen:

Wanneer er een aanzienlijk risico is op bijvoorbeeld witwassen, maar niet hard gemaakt kan worden dat er een direct verdachte transactie is, kan een financiële instelling ervoor kiezen om beperkende maatregelen in te zetten. Deze hebben als doel het risico te ‘mitigeren’.

Bij beperkende maatregelen kun je denken aan het stellen van voorwaarden aan het gebruik van de rekening. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het blokkeren van contante stortingen of het verbieden van transacties met specifieke rechtsgebieden.

Wanneer een AML Analist inschat dat een transactie verdacht is, is het verplicht om een Melding Ongebruikelijke Transactie (MOT) bij de Financial Intelligence Unit (FIU) neer te leggen.

Na een MOT doet de FIU verder onderzoek naar de verdachte transactie. Indien ook de FIU beoordeelt dat de transactie(s) verdacht is/zijn, speelt de FIU de relevante informatie door naar de opsporings- en/of veiligheidsdiensten.

Als een AML Analist op basis van de risicoanalyse inschat dat het risico onaanvaardbaar is, kan ervoor gekozen worden om afscheid van de klant te nemen. In dit geval wordt de ‘exit-procedure’ in gang gezet.

Adviseren van KYC/CDD Analisten

Bij sommige financiële instellingen krijgt de AML Analist de taak om KYC/CDD Analisten te adviseren over AML gerelateerde zaken. Ook kan het onderzoek van een AML Analist aanleiding geven tot een zogeheten ‘Event-Driven’ KYC/CDD review.

Daarnaast kunnen KYC/CDD Analisten binnen sommige instellingen aankloppen bij een AML Analist om advies te vragen over complexe AML vraagstukken die zij in hun analyses tegen komen.

De AML Analist kan op basis van zijn/haar expertise adviseren hoe de KYC/CDD Analist de issue goed kan analyseren en verwerken in diens verslag. Dit helpt bij het maken van een juiste inschatting van de risico’s in lastige kwesties.

Ondersteunen bij beleidsvoering

Bij iedere financiële instelling speelt de AML Analist een praktische rol in het voldoen aan AML-wetgeving. Daarnaast hebben analisten bij veel financiële instellingen echter ook een belangrijke rol in het implementeren en up-to-date houden van het AML beleid.

Aan de hand van hun vakinhoudelijke kennis en specialistische ervaring binnen de financiële instelling, kunnen analisten op meerdere manieren bijdragen aan succesvol beleid. Zo kunnen ze bijvoorbeeld intensief samenwerken met compliance.

Daarnaast kan ook gevraagd worden om te kijken naar hoe de instelling in algemene zin functioneert op het gebied van risicovermijding. Hierbij kan bijvoorbeeld geanalyseerd worden hoe het beleid in de praktijk werkt en of de juiste risico’s door de technologie herkend worden.

Soms kan er van een AML Analist tot slot gevraagd worden om met regulerende organisaties te communiceren over de implementatie en uitvoering van het beleid binnen de financiële instelling.

Vakinhoudelijk ontwikkelen

De wet- en regelgeving rondom AML en de technologieën die hierbij gebruikt worden veranderen constant. Voor een AML Analist is het hierom van groot belang om goed op de hoogte te zijn én te blijven van ontwikkelingen binnen het vakgebied.

Door het periodiek volgen van trainingen en workshops blijven analisten op de hoogte van het constant veranderende werkveld. Op deze manier kunnen zij hun analyses en risico inschattingen maken op basis van de meest recente inzichten en wetgeving.

Hoe word je AML Analist?

Er is (nog) geen concrete opleiding tot AML Analist. Wel is er vaak minimaal een HBO-diploma vereist. Veelvoorkomende opleidingen onder analisten zijn criminologie, rechten en economie. Dit is echter geen harde vereiste!

Zolang jij analytisch aangelegd bent, altijd het onderste van de steen boven wilt halen en graag wilt bijdragen aan een veilige en integere financiële wereld, kun jij een zeer geschikte analist zijn.

Om AML Analist te worden is het wel handig om te beschikken over een Wwft-diploma. Een goede analist moet namelijk volledig op de hoogte zijn over deze wet- en regelgeving. Uiteraard helpen wij jou graag bij het behalen van dit diploma, mocht je deze nog niet hebben.

Eigenschappen en vaardigheden van een AML Analist

Een AML Analist moet beschikken over verschillende eigenschappen en vaardigheden. Allereerst moet je als analist zeer nauwkeurig en gedetailleerd zijn. Een belangrijk onderdeel van het werk is het herkennen van afwijkende patronen en ongebruikelijkheden, wat betekent dat aandacht voor detail essentieel is.

Daarnaast vereist de functie, zoals hierboven al vermeld, een sterk analytisch vermogen. Het is belangrijk om snel informatie uit verschillende bronnen te kunnen combineren en hieruit conclusies te trekken. Ook is het belangrijk om deze conclusies goed te onderbouwen.

Ethiek en integriteit zijn eveneens onmisbaar binnen de functie. Gezien de gevoelige aard van de informatie waarmee een analist werkt, moet er te allen tijde integer en discreet omgegaan worden met deze gegevens.

Tot slot zijn goede communicatieve vaardigheden ook erg belangrijk. Een AML Analist moet zijn of haar bevindingen duidelijk en overtuigend kunnen communiceren aan collega’s en externe belanghebbenden. Daarnaast kan klantcontact ook onderdeel zijn van het werk.

AML analisten & specialisten bij Etage 0

Etage 0 is een detacheringsbureau gespecialiseerd in AML. Onze professionals werken op (tijdelijke) opdrachtbasis bij gerenommeerde opdrachtgevers zoals ABN Amro, ING, Bank Mendes Gans, Robeco en meer. Bekijk onze AML vacatures of neem contact op om de mogelijkheden voor jouw organisatie te bespreken.

Op zoek naar een nieuwe stap in jouw AML carrière?

Zet de volgende stap met Etage 0, doe ervaring op bij de top van de financiële wereld en ontwikkel jezelf in een recordtempo.

Jouw carrière bij Etage 0

Op zoek naar gekwalificeerde AML professionals?

Kies voor de beste professionals en vind snel (tijdelijk) personeel binnen de vakgebieden KYC/CDD, compliance en finance.

Vind snel een professional

Wil je dit artikel delen?

Via Etage 0 werken bij de financiële top

Werken bij ING via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Deloitte via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Nationale Nederlanden via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Bank Mendes Gans via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij ICS via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Robeco via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij BouwInvest via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Triodos via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij De Volksbank via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij ABN Amro via Etage 0 | Opdrachtgevers

Volg Etage 0 op social media

Neem een kijkje achter de schermen bij Etage 0. Hier vind je foto’s van onze professionals, bedrijfsuitjes, het leven op ons kantoor in de Houthavens en nog veel meer!

Volg ons op Linkedin | Etage 0
Volg ons op Facebook | Etage 0
Volg ons op Instagram | Etage 0
Volg ons op social media | Etage 0