Tijdens een sollicitatiegesprek krijg je als sollicitant verschillende vragen op je af, maar het is ook belangrijk om zelf goede vragen te stellen.
Je kan bijvoorbeeld vragen naar de functie of over de organisatie zelf, maar wat zijn nou specifieke, goede vragen om te stellen tijdens jouw sollicitatiegesprek?
In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag. We benoemen 15 goede vragen die je als sollicitant kan stellen en lichten deze kort toe.
15 vragen om te stellen tijdens een sollicitatiegesprek
Als sollicitant ben jij degene die geïnterviewd wordt, maar het is uiteraard geen eenrichtingsgesprek. De werkgever besluit uiteindelijk of ze op basis van dit gesprek verder willen met jou, maar andersom doe jij dat ook.
Je moet dan ook zoveel mogelijk te weten komen over de organisatie en de functie, om zeker te weten of het helemaal bij je past. Uiteraard kun je hopen dat er vragen in je opkomen tijdens het gesprek, maar een aantal vragen voorbereiden kan zeker geen kwaad.
Het stellen van goede vragen maakt ook een goede indruk bij de werkgever. Het laat zien dat je je hebt ingelezen in de functie, daadwerkelijk interesse hebt én proactief bent. Hieronder bespreken we 15 goede vragen om te stellen tijdens een sollicitatiegesprek:
- Hoe ziet een typische werkdag eruit voor iemand in deze functie?
- Hoe ziet de ideale kandidaat eruit voor deze functie?
- Wat zijn de belangrijkste verantwoordelijkheden in deze rol?
- Wat zijn de grootste uitdagingen in deze rol?
- Met welke stakeholders werk ik in deze rol samen?
- Wat wordt er van mij verwacht in de eerste maanden?
- Wat hebben mijn voorgangers in deze rol goed/fout gedaan?
- Welke mogelijkheden zijn er voor professionele ontwikkeling en groei?
- Hoe zou u de bedrijfscultuur omschrijven?
- Wat is de grootste reden waarom werknemers het naar hun zin hebben?
- Wat is de missie en langetermijnvisie van het bedrijf?
- Wat zijn de toekomstplannen binnen het bedrijf?
- Wat maakt deze organisatie uniek in vergelijking met concurrenten?
- Wat zijn de doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf?
- Wat zijn momenteel de grootste uitdaging binnen het bedrijf?
Vraag 1: Hoe ziet een typische werkdag eruit voor iemand in deze functie?
Door te vragen naar een typische werkdag, krijg je een eerste beeld van de dagelijkse taken en verantwoordelijkheden van de functie. Dit helpt je te begrijpen of de rol aansluit bij jouw interesses en vaardigheden.
Vraag 2: Hoe ziet de ideale kandidaat eruit voor deze functie?
Deze vraag biedt de mogelijkheid om te ontdekken welke specifieke eigenschappen en vaardigheden het bedrijf waardeert in een kandidaat. Het helpt je om te beoordelen of jouw profiel overeenkomt met wat ze zoeken.
Vraag 3: Wat zijn de belangrijkste verantwoordelijkheden in deze rol?
Het is uiteraard heel belangrijk om te weten welke exacte taken en verantwoordelijkheden je in de functie hebt. Zo kun je inschatten of je de nodige expertise en ervaring hebt om aan de verwachtingen te voldoen.
Vraag 4: Wat zijn de grootste uitdagingen in deze rol?
Deze vraag biedt inzicht in de mogelijke obstakels en uitdagingen die je in de functie kunt tegenkomen. Hiermee achterhaal je of je in staat bent om met deze moeilijkheden om te gaan en hoe je ermee zou omgaan.
Vraag 5: Met welke stakeholders werk ik in deze rol samen?
Het is belangrijk om te weten met wie je zult samenwerken binnen de functie, zowel intern als extern. Dit helpt je te begrijpen hoe de functie bijdraagt aan de algemene doelen van het bedrijf.
Vraag 6: Wat wordt er van mij verwacht in de eerste maanden?
Door te informeren naar de verwachtingen tijdens de inwerkperiode, kun je jezelf voorbereiden op een vlotte start en laten zien dat je toegewijd bent aan een succesvolle overgang naar de nieuwe functie.
Vraag 7: Wat hebben mijn voorgangers in deze rol goed/fout gedaan?
Het begrijpen van de ervaringen van voorgaande werknemers in de functie kan waardevolle inzichten bieden. Het stelt je namelijk in staat om te leren van hun successen en eventuele valkuilen te vermijden.
Vraag 8: Welke mogelijkheden zijn er voor professionele ontwikkeling en groei?
Door te vragen naar eventuele ontwikkelingsmogelijkheden, kun je zien of het bedrijf investeert in zijn werknemers en of er ruimte is om je carrière verder te ontwikkelen binnen het bedrijf.
Vraag 9: Hoe zou u de bedrijfscultuur omschrijven?
Het begrijpen van de bedrijfscultuur helpt je te bepalen of je jezelf kunt voorstellen om daar te werken. Daarnaast kun je met deze vraag ook achterhalen of de waarden van het bedrijf overeenkomen met jouw normen en waarden.
Vraag 10: Wat is de grootste reden waarom werknemers het naar hun zin hebben?
Deze vraag geeft je inzicht in wat werknemers waarderen in het bedrijf. Dit kan je vervolgens helpen om een beslissing te maken of de bedrijfscultuur en werkomgeving aantrekkelijk voor jou zijn.
Vraag 11: Wat is de missie en langetermijnvisie van het bedrijf?
Het begrijpen van de missie en langetermijnvisie van het bedrijf stelt je in staat om te zien hoe jouw bijdrage als werknemer past in het grotere geheel en welke impact je kunt hebben. Daarnaast kun je ook bepalen of jouw visie bij die van het bedrijf aansluit.
Vraag 12: Wat zijn de toekomstplannen binnen het bedrijf?
Door te informeren naar de toekomstplannen van het bedrijf, kun je beoordelen of het bedrijf groeipotentieel heeft en of het in lijn is met jouw carrièredoelen.
Vraag 13: Wat maakt deze organisatie uniek in vergelijking met concurrenten?
Het ontdekken van de unieke aspecten van het bedrijf helpt je te begrijpen wat hen onderscheidt en waarom je specifiek voor dit bedrijf zou willen werken. Daarnaast kan het begrijpen van het onderscheidend vermogen belangrijk zijn om jouw rol succesvol te vervullen.
Vraag 14: Wat zijn de doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf?
Het kennen van de doorgroeimogelijkheden is belangrijk voor jouw langetermijnplanning. Het laat zien of er kansen zijn om te groeien en je carrière binnen het bedrijf voort te zetten.
Vraag 15: Wat zijn momenteel de grootste uitdagingen binnen het bedrijf?
Deze vraag geeft je inzicht in de huidige situatie van het bedrijf en hoe jouw vaardigheden en expertise kunnen bijdragen aan het aanpakken van deze uitdagingen. Het toont daarnaast je proactieve betrokkenheid bij het bedrijf.
Klaar voor de volgende stap in jouw carrière? Bekijk onze vacatures!Hoe onderscheid je jezelf tijdens het sollicitatiegesprek?
Een sollicitatiegesprek kan spannend zijn, maar met een goede voorbereiding en aanpak kun je met vertrouwen de juiste vragen stellen. Hier zijn enkele waardevolle tips om je te helpen tijdens jouw sollicitatiegesprek:
- Voorbereiding is key: Oefen voorafgaand aan het gesprek bovenstaande vragen met een vriend of familielid om je vraagstelling te verfijnen.
- Toon je enthousiasme: Laat je passie voor de functie en het bedrijf zien. Wees oprecht enthousiast over de mogelijkheid om bij te dragen aan hun doelen en succes.
- Gebruik voorbeelden: Ondersteun je vragen met concrete voorbeelden uit je eerdere werkervaring. Dit geeft de interviewer inzicht in jouw kennis, vaardigheden en prestaties.
- Blijf positief en zelfverzekerd: Wees positief over jezelf en je vaardigheden. Blijf zelfverzekerd en laat zien dat je gelooft in je vermogen om de functie succesvol uit te voeren, maar vermijd arrogantie.
- Wees op tijd en professioneel: Kom op tijd opdagen voor het gesprek en kleed je passend voor de gelegenheid. Een professionele uitstraling toont respect voor de werkgever en maakt het eerste verschil.
- Eindig met een bedankje: Sluit af met het bedanken van de interviewer voor het gesprek en de mogelijkheid om te solliciteren. Laat weten dat je uitkijkt naar verdere communicatie.
Met deze tips kun je jezelf goed voorbereiden op de vragen die je kunt stellen in een sollicitatiegesprek en met vertrouwen het gesprek ingaan. Onthoud dat elk gesprek een kans is om jezelf te presenteren en te laten zien waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de functie.
Werken bij Etage 0
Etage 0 is een detacheringsbureau gespecialiseerd in de financiële sector. We maken het verschil door naar de kwaliteiten van professionals te kijken, maar ook naar motivatie, karakter en persoonlijke match met een opdrachtgever. Kortom, we kijken altijd verder dan het cv!