Tijdens een Know Your Costumer (KYC)-onderzoek wordt een integriteitsonderzoek naar de klant uitgevoerd.

Met behulp van deze ‘KYC-check’ achterhalen financiële instellingen of hun (nieuwe) klanten voldoen aan de integriteitsnormen, maar wat houdt dit onderzoek precies in?

In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en bespreken we het doel van dit KYC-onderzoek. Daarnaast behandelen we de stappen die bij deze check worden doorlopen.

Wat is een KYC-onderzoek?

Het KYC-onderzoek (ook wel KYC-check of review genoemd) is een onderzoek waarbij financiële instellingen achterhalen wie hun klanten zijn en of nieuwe/bestaande klanten in verband gebracht kunnen worden met verschillende vormen van financieel-economische criminaliteit.

Het is op basis van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) namelijk verboden om een zakelijke relatie aan te gaan of een transacties uit voeren, wanneer een financiële instelling geen KYC-check heeft uitgevoerd.

Bij het uitvoeren van het KYC-onderzoek wordt een (potentiële) klant van een financiële instelling uitgebreid geïdentificeerd, voordat er een zakelijke relatie tot stand komt. De check is hét middel om erachter te komen wat de achtergrond van de klant is.

Door een goed beeld te vormen van de klant, kunnen risico’s worden herkend en beperkende maatregelen worden genomen. Het onderzoek is nodig om financiële instellingen te beschermen tegen fraude, corruptie, witwassen en terrorismefinanciering.

De vereisten van de check zijn opgenomen in de Wwft. Met het uitvoeren van dit onderzoek is de financiële instelling is staat integer te handelen en daarmee boetes te voorkomen vanuit toezichthouders als De Nederlandse Bank (DNB) of de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Wil jij werken met KYC-onderzoek? Bekijk onze KYC vacatures!

De stappen van het KYC-onderzoek

De KYC-check bestaat uit verschillende stappen die verplicht doorlopen moeten worden om te voldoen aan de Wwft. Het onderzoek ziet er (stapsgewijs) als volgt uit:

  1. Identificatie van de klant
  2. Verificatie van de identiteit
  3. Opstellen van een risico-inschatting
  4. Doorlopende monitoring van de klant

Stap 1: identificatie van de klant

Bij natuurlijke personen wordt de identiteit van de klant tijdens het KYC-onderzoek vastgesteld. Voor organisaties worden de KvK-gegevens vastgelegd, waarbij ook moet worden achterhaald wie de eventuele uiteindelijke belanghebbende(n) is/zijn (de UBO’s: Ultimate Benificial Owners). De identiteit van de UBO(’s) dient ook te worden vastgesteld.

Stap 2: verificatie van de identiteit

De identiteit van de klant moet vervolgens worden geverifieerd; er dient te worden vastgesteld of de opgegeven identiteit overeenkomt met de werkelijke identiteit. Aan de hand van officiële documentatie (bijv. een paspoort) zal de verificatie worden uitgevoerd door de financiële instelling.

Er wordt bij de vaststelling van de identiteit ook bekeken of de klant voorkomt op een sanctielijst en/of er sprake is van een PEP (Politically Exposed Person). Daarnaast wordt er ook onderzocht of er bad press over de klant voorkomt. Deze screening wordt uitgevoerd om de cliëntgebondenrisico’s in te kunnen schatten.

Stap 3: opstellen van een risico-inschatting

Aan de hand van de informatie die is verkregen in de eerder besproken stappen, wordt tijdens het KYC-onderzoek door de financiële instelling een risicoprofiel van de klant opgemaakt. Hierbij worden ook andere risico-indicatoren in overweging genomen, zoals het geografisch, product-, dienst- en transactie- of leveringskanaal gebonden risico’s.

Op grond van alle informatie en risicofactoren wordt de klant ingedeeld in een laag, middel of verhoogde risicocategorie. Hiermee wordt bepaald welke maatregelen nodig zijn om de risico’s te beperken en daarmee zaken te doen met de klant. Indien er sprake is van een onaanvaardbaar risico, wordt de klant geweigerd of wordt de huidige relatie verbroken.

Stap 4: doorlopende monitoring van de klant

Tijdens de duur van de relatie zal de financiële instelling tot slot de transacties en activiteiten van de klant doorlopend monitoren. Bij afwijkende transacties/acties wordt een AML-screening ingesteld, waarbij wordt nagegaan of deze invloed heeft op de risicoclassificatie van de klant.

Indien nodig wordt deze aangepast en kunnen (aanvullende) maatregelen worden getroffen. Als er ongebruikelijke transacties worden geconstateerd, moeten deze door de financiële instelling worden gemeld aan de FIU (Financial Intelligence Unit) Nederland.

Wanneer het risico dat de afwijkende activiteiten van de klant met zich meebrengt onaanvaardbaar is voor de financiële instelling, zal afscheid worden genomen van de klant. Het offboarding-traject wordt dan in gang gezet.

Succesvol KYC-onderzoek met Etage 0

Etage 0 is een detacheringsbureau gespecialiseerd in KYC. Onze professionals werken op (tijdelijke) opdrachtbasis bij gerenommeerde opdrachtgevers zoals ABN Amro, ING, Bank Mendes Gans, Robeco en meer. Bekijk onze KYC vacatures of neem contact op om de mogelijkheden voor jouw organisatie te bespreken.

Op zoek naar een nieuwe stap in jouw KYC carrière?

Zet de volgende stap met Etage 0, doe ervaring op bij de top van de financiële wereld en ontwikkel jezelf in een recordtempo.

Jouw carrière bij Etage 0

Op zoek naar gekwalificeerde KYC professionals?

Kies voor de beste professionals en vind snel (tijdelijk) personeel binnen de vakgebieden KYC/CDD, compliance en finance.

Vind snel een professional

Wil je dit artikel delen?

Via Etage 0 werken bij de financiële top

Werken bij ING via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Deloitte via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Nationale Nederlanden via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Bank Mendes Gans via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij ICS via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Robeco via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij BouwInvest via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Triodos via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij De Volksbank via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij ABN Amro via Etage 0 | Opdrachtgevers

Volg Etage 0 op social media

Neem een kijkje achter de schermen bij Etage 0. Hier vind je foto’s van onze professionals, bedrijfsuitjes, het leven op ons kantoor in de Houthavens en nog veel meer!

Volg ons op Linkedin | Etage 0
Volg ons op Facebook | Etage 0
Volg ons op Instagram | Etage 0
Volg ons op social media | Etage 0