De ontwikkelingen binnen de financiële sector staan nooit stil. Ook dit jaar brengt weer nieuwe KYC trends met zich mee.
Een mooi moment om een blik te werpen op de belangrijkste trends voor dit jaar. In dit artikel bespreken we onder andere de nieuwste technologische en juridische ontwikkelingen.
KYC in de toekomst: trends voor 2023
Nieuwe technologische ontwikkelingen hebben talloze sectoren de afgelopen jaren veranderd en de financiële sector is daarbij geen uitzondering.
We zitten als het ware in een ‘digitale financiële revolutie’, waarbij de meeste mensen online of via apps hun geld beheren en versturen. Ruim 90% van de rekeninghouders in Nederland maakten in 2021 al gebruik van mobiel bankieren of internetbankieren voor hun geldzaken.
Dit betekent echter ook dat financiële instellingen de methoden waarmee ze hun klanten, organisatie én de financiële sector veilig houden moeten aanpassen. Klanten verwachten een steeds gemakkelijker en sneller onboardingsproces, terwijl overheidsinstanties nieuwe wet- en regelgeving zullen blijven invoeren.
Sommige instellingen omarmen de nieuwe ontwikkelingen en vooruitgang, maar sommigen blijven ook achter. Hieronder behandelen we de belangrijkste trends binnen KYC waar jij als professional óf organisatie van op de hoogte moet zijn.
- Gebruik van AI en machine learning
- Toename van biometrische technologieën
- Doorlopende controles en beoordelingen
- Inzet van vakkundig personeel
- Sluiting van het UBO-register
- Ontwikkelingen rondom wet- en regelgeving
KYC trend 1: Gebruik van AI en machine learning
De verwachting is dat banken en financiële instellingen steeds meer gebruik gaan maken van kunstmatige intelligentie en machine learning om geautomatiseerde KYC-processen te ontwikkelen.
AI en ML kunnen op verschillende manieren ondersteuning bieden bij KYC, zoals het onderzoeken van klantgedrag op inconsistente patronen, het analyseren van waarschuwingen voor transactiemonitoring, het evalueren van reputatierisico’s en meer.
Deze technologie kan helpen bij het verminderen van de tijd en kosten die nodig zijn bij enkel handmatige verificaties, analyses of controles. Dit zal niet volledig ter vervanging van handmatig werk zijn, maar ter ondersteuning ervan.
Daarnaast kunnen bedrijven met behulp van AI en machine learning de betrouwbaarheid van klantgegevens verhogen en identiteitsfraude beter detecteren.
KYC trend 2: Toename van biometrische technologieën
In 2023 zal er een toename zijn in het gebruik van biometrische technologieën zoals gezichtsherkenning en vingerafdrukverificatie tijdens het KYC-proces. Hiermee kunnen klanten eenvoudig geïdentificeerd en geverifieerd worden, eventueel zelfs zonder documentatie.
Biometrische technologie kan helpen bij het verminderen van het risico op identiteitsfraude, aangezien biometrische gegevens uniek zijn voor elke persoon en niet (eenvoudig) kunnen worden vervalst of gestolen. Verschillende landen en organisaties hebben al procedures ontwikkeld voor de implementatie van biometrische technologieën en documentvrije verificatie.
KYC trend 3: Doorlopende controles en beoordelingen
Momenteel worden klanten met een hoog risico meestal elk jaar gecontroleerd, klanten met een gemiddeld risico om de drie jaar en klanten met een laag risico om de vijf jaar.
Door toenemende druk vanuit wet- en regelgeving om ervoor te zorgen dat financiële instellingen zich aan de regels houden, verwachten we echter een verschuiving van periodieke beoordelingen naar dynamische of doorlopende beoordelingen.
Tools en technologische ontwikkelingen op het gebied van AI, ML en automatisering kunnen een goede ondersteuning bieden bij voortdurende en/of dynamische beoordeling. Doorlopende KYC-controles en beoordelingen verkorten het venster waarin criminelen kunnen handelen.
KYC trend 4: Inzet van vakkundig personeel
Ook het menselijke aspect is bij automatiseringsinitiatieven en de inzet van nieuwe technologie van cruciaal belang. De juiste mentaliteit en vaardigheden van het personeel binnen een organisatie zijn harde vereisten voor succes.
Organisaties zullen de juiste mensen moet werven en tegelijkertijd opleiden om bij te blijven met de snelle veranderingen binnen het KYC-vakgebied. Daarnaast moeten organisaties over de technologie beschikken om deze vakkundige mensen in staat te stellen om hun tijd te besteden aan werkzaamheden die écht waarde toevoegen.
De meeste KYC Analisten besteden momenteel het grootste deel van hun tijd aan het verzamelen van gegevens voor beoordeling. Door dit proces te automatiseren, kunnen deze vakkundige medewerkers effectiever worden ingezet en kan hun expertise beter worden benut.
KYC trend 5: Sluiting van het UBO-register
Een andere ontwikkeling binnen het KYC-vakgebied, is het onlangs sluiten van het UBO-register. In een uitspraak van het Europese Hof van Justitie is bepaald dat de verplichting voor lidstaten om het UBO-register publiek toegankelijk te maken onrechtmatig is.
Na deze uitspraak is het UBO-register gesloten. Minister van Financiën Sigrid Kaag hoopt overheidsinstellingen zo snel mogelijk weer aan te sluiten op het register, maar ze waarschuwt dat dit voor Wwft-instellingen (waaronder banken) complexer is en hierom langer kan duren.
Door het sluiten van het register is er momenteel sprake van ondoorzichtige eigendomsstructuren en is er beperkte informatie over uiteindelijke belanghebbenden (UBO’s) beschikbaar. Helaas zal dit een probleem blijven totdat het register voor Wwft-instellingen weer geopend is.
KYC trend 6: Ontwikkelingen rondom wet- en regelgeving
Met nieuwe technologische ontwikkelingen, steeds meer digitale klanten en toenemende cyber- en financiële criminaliteit, blijft ook de wereldwijde wet- en regelgeving in ontwikkeling. Hiermee willen overheidsinstanties zorgen dat de financiële sector veilig blijft en organisaties ‘compliant’ blijven.
De inspanningen vanuit overheidsinstanties hebben we zeker gezien, bijvoorbeeld met de implementatie van AMLD6 (Anti Money Laundering Directives) in 2022 binnen de EU en de Europese Commissie die boetes uitdeelt aan landen die de witwasrichtlijnen blijven negeren.
Helaas loopt de wet- en regelgeving vaak achter op zowel de snelheid van technologische ontwikkelingen binnen de financiële sector als de criminele activiteiten. En ondanks de ontwikkeling van nieuwe richtlijnen, hebben een aantal landen de deadline niet gehaald.
Wereldwijde wet- en regelgeving wordt echter wel steeds strenger, met als doel dat landen en organisaties sneller hun verantwoordelijkheid nemen. Ook in 2023 zullen er vernieuwde richtlijnen ontwikkeld worden. Houd vooral onze kennisartikelen in de gaten om altijd op de hoogte te zijn van het laatste nieuws omtrent KYC wetgeving.
KYC analisten & specialisten bij Etage 0
Etage 0 is een detacheringsbureau gespecialiseerd in KYC. Onze professionals werken op (tijdelijke) opdrachtbasis bij gerenommeerde opdrachtgevers zoals ABN Amro, ING, Bank Mendes Gans, Robeco en meer. Bekijk onze KYC vacatures of neem contact op om de mogelijkheden voor jouw organisatie te bespreken.