De Anti Money Laundering Directives (AMLD) zijn een reeks internationale voorschriften ter voorkoming van financieel-economische criminaliteit.
Deze richtlijnen zijn ingevoerd om te voorkomen dat financiële instellingen en andere gereguleerde entiteiten worden gebruikt voor het witwassen van geld.
In dit artikel gaan we dieper in op deze ‘anti-witwasrichtlijnen’. We behandelen de achtergrond, inhoud en geschiedenis van de Anti Money Laundering Directives.
Wat zijn de Anti Money Laundering Directives (AMLD)?
De Anti Money Laundering Directives (AMLD) zijn internationale ‘directives’ (richtlijnen) om witwassen, terrorismefinanciering en andere financieel-economische criminaliteit tegen te gaan.
Deze richtlijnen zijn internationaal georiënteerd en moeten door Europese lidstaten uitgewerkt worden in nationale wetgeving. In Nederland is bijvoorbeeld de Wet ter voorkoming van witwassen en het financieren van terrorisme (Wwft) gebaseerd op de AMLD.
De AMLD-richtlijnen worden uitgevaardigd door overheidsinstanties, zoals de Financial Action Task Force (FATF) en de Europese Unie (EU). Ze bevatten stappen die organisaties moeten nemen om witwassen tegen te gaan, zoals cliëntenonderzoek, transactiemonitoring en het melden van ongebruikelijke transacties.
Inhoud van de Anti Money Laundering Directives (AMLD6)
Om de inhoud van de Anti Money Laundering Directives (AMLD) onder de loep te nemen, is de meest recente richtlijn (AMLD6) als voorbeeld genomen. AMLD6 (de zesde anti-witwasrichtlijn) bevat nieuwe bepalingen voor onder andere:
- Het toepassingsgebied van de regelgeving uitbreiden tot virtuele valuta, belastingadviseurs en kunsthandelaren.
- De eisen inzake cliëntenonderzoek aanscherpen, met inbegrip van de noodzaak van risicobeoordelingen en meer zorgvuldigheid voor klanten met een hoog risico.
- De transparantie vergroten door ondernemingen te verplichten nauwkeurige en actuele informatie over de uiteindelijke begunstigden bij te houden.
- De grensoverschrijdende samenwerking tussen EU-lidstaten verbeteren door een betere uitwisseling van informatie en coördinatie van de nationale anti-witwasinspanningen mogelijk te maken.
- De bevoegdheden en middelen van de financiële inlichtingeneenheden (FIU’s) van de EU vergroten om hen beter in staat te stellen het witwassen van geld op te sporen en te voorkomen.
Basisdelicten voor witwassen en andere criminaliteit
Vóór AMLD6 was de strafbaarstelling van witwassen in de EU-lidstaten niet consistent genoeg om het in de hele Europese Unie te bestrijden. Dit creëerde belemmeringen voor de samenwerking tussen bevoegde autoriteiten in verschillende lidstaten.
Om ervoor te zorgen dat de strafbaarstelling van het witwassen van geld in alle lidstaten voldoende uniform is, stelt de AMLD6 de minimumvereisten vast voor het definiëren van de misdrijven die de lidstaten beschouwen als basisdelicten voor het witwassen van geld.
AMLD6 somt daarnaast ook 22 basisdelicten op waaronder terrorisme, mensenhandel en migrantensmokkel, illegale wapenhandel en namaak van producten. De EU-lidstaten moeten maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat bepaalde activiteiten (waaronder medeplichtigheid) strafbaar worden gesteld wanneer ze opzettelijk worden gepleegd.
Aanvullende sancties en maatregelen
De lidstaten moeten maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat op bovenstaande misdrijven een minimum van vier jaar gevangenisstraf (voorheen één jaar) staat.
Daarnaast moeten lidstaten ook voorzien in aanvullende sancties en maatregelen, zoals boetes, een tijdelijk of permanent verbod op overheidsfinanciering (met inbegrip van aanbestedingsprocedures, subsidies en concessies), tijdelijke commerciële activiteiten of een tijdelijk verbod op concurrentie.
Geïnteresseerd in het werken met de AMLD? Bekijk onze KYC vacatures!Anti Money Laundering Directives (AMLD) door de geschiedenis
In de afgelopen jaren zijn er verschillende revisies op de Anti Money Laundering Directives (AMLD) geweest. Hieronder bespreken we de zes anti-witwasrichtlijnen en lichten we kort toe welke veranderingen bij elke nieuwe richtlijn plaatsvonden.
1e, 2e en 3e AMLD
De eerste richtlijn (ook wel AMLD1 genoemd) kwam in 1991 tot stand. Het was een belangrijke stap in het EU-beleid, maar had nog veel mankementen en tekortkomingen. Onder AMLD1 lag de focus namelijk enkel op banken.
De tekortkomingen van AMLD1 werden gecorrigeerd in AMLD2, die in 2001 werd gepubliceerd. Deze richtlijn volgde op uitgebreide nieuwe richtlijnen van de FATF in 1996. Daarnaast werd de toepasbaarheid van het beleid uitgebreid naar een bredere groep in plaats van alleen banken.
AMLD3 ging in op de groeiende dreiging van terrorisme. Dit was grotendeels een reactie op de aanslagen van 9/11 in de Verenigde Staten. De wijzigingen omvatten updates over terrorismefinanciering, verbeterde due diligence en de introductie van sancties voor AML-inbreuken.
4e AMLD
Na een lange onderbreking werden in 2017 belangrijke wijzigingen aangebracht in de vierde richtlijn (AMLD4). Dit volgde opnieuw na nieuwe richtlijnen van de FATF in 2012. Hierdoor werd het toepassingsgebied van de richtlijn verder uitgebreid naar andere sectoren, zoals casino’s.
Andere belangrijke veranderingen waren onder andere een meer op risico’s gebaseerde benadering van monitoring. Hierdoor moesten Wwft meldingsplichtige instellingen verschillende elementen aan het risicoprofiel van hun klanten toevoegen.
Daarnaast werd het begrip ‘uiteindelijk gerechtigde’ (UBO’s) geïntroduceerd, waarmee centraal de uiteindelijke eigenaren van organisaties worden bepaald. Het doel was om de transparantie te vergroten over de structuren die witwassers kunnen gebruiken.
5e AMLD
AMLD5 volgde relatief snel in januari 2020. De directe reden hiervoor was (net als bij AMLD3) een toename van terroristische activiteiten. Het bracht een nieuwe focus op specifieke financieringsbronnen van terrorisme en criminaliteit, zoals prepaidkaarten en cryptovaluta.
Daarnaast promootte AMLD5 ook het concept van politiek invloedrijke personen (PEP’s). De verordening verplicht lidstaten om lijsten van essentiële taken op te stellen. PEP’s worden gezien als vatbaarder voor omkoping of corruptie en vereisen meer toewijding en toezicht.
6e AMLD
De meest recente versie van de richtlijnen is AMLD6 en is in juni 2021 in werking getreden. Veel van de amendementen in de zesde anti-witwasrichtlijn hebben als doel een uniform begrip en een uniforme behandeling in de hele EU te waarborgen.
Het formaliseert de verschillende misdaden van het witwassen van geld met een reeks van 22 basisdelicten. Daarnaast verlengt en verzwaart AMLD6 ook de straffen.
Voldoen aan de AMLD met Etage 0
Etage 0 is een detacheringsbureau gespecialiseerd in KYC. Onze professionals werken op (tijdelijke) opdrachtbasis bij gerenommeerde opdrachtgevers zoals ABN Amro, ING, Bank Mendes Gans, Robeco en meer. Bekijk onze KYC vacatures of neem contact op om de mogelijkheden voor jouw organisatie te bespreken.