Tijdens een sollicitatiegesprek kun je verschillende vragen verwachten vanuit de interviewer over onder andere jouw persoonlijkheid, werkervaring en meer.

Op basis van jouw antwoorden bepaalt de interviewer of jij een geschikte kandidaat bent, dus jouw antwoorden op deze vragen zijn erg belangrijk.

In dit artikel bespreken we welke vragen jij kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek op basis van 15 voorbeelden (mét sterke antwoorden).

15 veelgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, is een sollicitatiegesprek meestal onvermijdelijk. Het is van belang om je goed voor te bereiden op dit gesprek, zodat je zelfverzekerd en professioneel overkomt.

Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding is het anticiperen op de vragen die de interviewer kan stellen. Dit zijn 15 veelvoorkomende vragen die je kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek, samen met tips over hoe je ze het beste kunt beantwoorden:

  1. Kun je iets over jezelf vertellen?
  2. Wat weet je over ons bedrijf?
  3. Waarom solliciteer je op deze functie?
  4. Wat maakt jou geschikt voor deze rol?
  5. Wat zijn je sterke punten?
  6. Wat zijn je zwakke punten?
  7. Wat motiveert je in je werk?
  8. Waar zie je jezelf over vijf jaar?
  9. Waarom wil je stoppen met je huidige baan?
  10. Wat waren jouw verantwoordelijkheden bij je vorige functie?
  11. Hoe functioneer je in een team?
  12. Hoe ga je om met werkdruk en deadlines?
  13. Hoe ga je om met feedback van collega’s?
  14. Hoe ga je om met een conflict op de werkvloer?
  15. Kun je een uitdaging benoemen die je hebt overwonnen?

Vraag 1: Kun je iets over jezelf vertellen?

Deze vraag wordt meestal gesteld als ijsbreker en om alvast wat inzicht te krijgen in jouw persoonlijkheid en professionele achtergrond. Leid jezelf eerst kort in door middel van jouw achtergrondinformatie (naam, woonplaats, hobby’s etc.). Beperk je vervolgens tot informatie zoals je werkervaring en opleidingsachtergrond.

Voorbeeld antwoord: “Mijn naam is … Ik heb een master Criminologie behaald aan de VU en ben inmiddels een CDD Analist met 3 jaar ervaring bij … Mijn expertise ligt in het grondig analyseren en beoordelen van CDD risico’s bij organisaties.

Vraag 2: Wat weet je over ons bedrijf?

Met deze vraag wil de werkgever achterhalen of je tijd hebt gestoken in het leren kennen van het bedrijf. Vertel kort over de missie, waarden, producten of diensten, en recente prestaties van de organisatie.

Voorbeeld antwoord: “… is een toonaangevende financiële instelling die vooral bekend staat om haar innovatieve aanpak en klantgerichte diensten, vooral op het gebied van duurzaamheid en digitale transformatie.

Vraag 3: Waarom solliciteer je op deze functie?

Naar aanleiding van deze vraag wordt jouw motivatie en betrokkenheid bij de functie en organisatie getoetst. Laat jouw specifieke interesses in de rol naar voren komen en leg uit hoe deze aansluiten bij jouw professionele doelen.

Voorbeeld antwoord: “Als CDD Analist wil ik mijn expertise inzetten om bij te dragen aan de strijd tegen financieel-economische criminaliteit. Ik geloof dat deze rol mij de kans biedt om bij te dragen aan jullie uitstekende reputatie in compliance.

Vraag 4: Wat maakt jou geschikt voor deze rol?

Dit vraagt een werkgever om te achterhalen of jij beschikt over de vereiste kennis en vaardigheden. Benadruk jouw relevante vaardigheden en ervaring en koppel jouw sterke punten aan de functievereisten.

Voorbeeld antwoord: “Mijn sterke analytische vaardigheden, grondige kennis van Wwft-regelgeving en ervaring met complexe zakelijke klantdossiers maken mij een geschikte CDD Analist om de integriteit van jullie klantrelaties te waarborgen.

Vraag 5: Wat zijn je sterke punten?

Deze vraag wordt gesteld om te kijken naar jouw ‘goede’ eigenschappen en vermogen tot zelfreflectie. Geef een paar voorbeelden van sterke punten die relevant zijn voor de functie. Ondersteun ze met voorbeelden uit jouw eerdere werkervaring.

Voorbeeld antwoord: “Mijn vermogen om complexe financiële gegevens te analyseren en mijn nauwkeurigheid bij het identificeren van risico’s stellen me in staat om grondige CDD-onderzoeken uit te voeren en te zorgen voor naleving van het beleid en de regelgeving.

Vraag 6: Wat zijn je zwakke punten?

Met deze vraag wil de werkgever jouw ‘slechte’ eigenschappen en vermogen tot zelfreflectie achterhalen. Wees altijd eerlijk, maar kies zwakke punten die niet essentieel zijn voor de functie. Benoem ook wat je eraan doet om ze te verbeteren.

Voorbeeld antwoord: “Ik ben soms te kritisch en zorgvuldig op mijn eigen werk, maar ik heb de afgelopen jaren geleerd om constructieve feedback te gebruiken om mijn prestaties te verbeteren en efficiënter te werken.

Vraag 7: Wat motiveert je in je werk?

Deze vraagt stelt de werkgever om te achterhalen wat jou precies drijft in je carrière. Bespreek jouw passies, (professionele) doelen en hoe deze aansluiten bij de functie en het bedrijf. Leg vervolgens de link met de functie waar je voor solliciteert.

Voorbeeld antwoord: “Ik ben gemotiveerd door de impact van mijn werk op het waarborgen van de integriteit van het financiële systeem en het beschermen van het bedrijf tegen risico’s zoals witwassen en fraude. Dit past naar mijn mening goed binnen deze functie.

Vraag 8: Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Naar aanleiding van deze vraag worden jouw professionele doelen besproken. Toon toekomstgerichtheid en ambitie in je antwoord. Beschrijf daarnaast hoe je wilt groeien binnen het bedrijf en je carrière wilt ontwikkelen.

Voorbeeld antwoord: “Over vijf jaar zie ik mezelf als een CDD Teamlead, waarbij ik mijn expertise inzet om de meest complexe compliance-uitdagingen aan te pakken en om als teamleider anderen te begeleiden.

Vraag 9: Waarom wil je stoppen met je huidige baan?

Dit vraagt een werkgever om te achterhalen wat de redenen zijn om te veranderen van baan. Wees positief en constructief in je antwoord. Focus op nieuwe kansen en mogelijkheden die deze functie biedt en vermijd negatieve opmerkingen over je huidige baan.

Voorbeeld antwoord: “Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging en ben enthousiast over de mogelijkheid om bij … te werken, mede omdat jullie bekend staan om de toewijding aan compliance en hoogwaardige dienstverlening.

Vraag 10: Wat waren jouw verantwoordelijkheden bij je vorige functie?

Met deze vraag wordt gekeken naar jouw opgedane kennis, ervaring en vaardigheden. Geef een beknopte beschrijving van je belangrijkste taken en prestaties in je vorige functie(s). Zorg dat je de verantwoordelijkheden benoemt die aansluiten bij de nieuwe functie.

Voorbeeld antwoord: “Bij mijn vorige werkgevers was ik verantwoordelijk voor het uitvoeren van uitgebreide CDD-onderzoeken, het analyseren van transacties en het rapporteren van verdachte activiteiten aan de relevante autoriteiten.

Vraag 11: Hoe functioneer je in een team?

Deze vraag wordt gesteld om jouw samenwerkingsvaardigheden te achterhalen. Leg uit hoe je samenwerkt, communiceert en bijdraagt aan teamdoelen. Gebruik concrete voorbeelden om je teamvaardigheden te ondersteunen.

Voorbeeld antwoord: “Ik ben een teamspeler die graag kennis deelt en anderen ondersteunt. Ik werk goed samen met collega’s om complexe uitdagingen aan te pakken en gezamenlijke doelen te bereiken. Zo hebben wij bij … in 2020 met een team van … ruim … dossiers afgehandeld.

Vraag 12: Hoe ga je om met werkdruk en deadlines?

Dit vraagt een werkgever om te achterhalen hoe jij presteert onder druk. Toon je stressbestendigheid en organisatorische vaardigheden en geef voorbeelden waarin je onder druk hebt gewerkt en deadlines hebt gehaald.

Voorbeeld antwoord: “Ik ben goed in het prioriteren van taken en het organiseren van mijn werk om deadlines te halen. Tijdens piekmomenten ben ik kalm en gefocust om te zorgen voor nauwkeurige resultaten.

Vraag 13: Hoe ga je om met feedback van collega’s?

Hiermee worden jouw vaardigheden omtrent het ontvangen van feedback in kaart gebracht. Wees positief en laat zien dat je open staat voor feedback. Bespreek hoe je feedback waardeert en gebruikt om jezelf te verbeteren.

Voorbeeld antwoord: “Ik zie feedback als een waardevol leermiddel. Ik ben proactief in het vragen om feedback bij zowel managers als collega’s en gebruik het om mijn prestaties te verbeteren en mijn vaardigheden aan te scherpen.

Vraag 14: Hoe ga je om met een conflict op de werkvloer?

Met deze vraag worden jouw samenwerkingsvaardigheden en oplossingsgerichtheid getoetst. Benadruk jouw vermogen om conflicten op een constructieve manier op te lossen en laat zien dat je een probleemoplossende houding hebt.

Voorbeeld antwoord: “Ik ben bedreven in het luisteren naar verschillende perspectieven en het vinden van een gezamenlijke oplossing. Ik zoek altijd naar een compromis dat de belangen van alle betrokkenen respecteert.

Vraag 15: Kun je een uitdaging benoemen die je hebt overwonnen?

Dit vraagt een werkgever om te achterhalen hoe jij om gaat met complexe problemen. Bespreek een uitdaging die je succesvol hebt aangepakt en laat zien welke stappen je hebt genomen om het probleem op te lossen en wat het resultaat was.

Voorbeeld antwoord: “In mijn vorige functie kwam ik een complexe case tegen met tegenstrijdige informatie. Door grondig onderzoek en samenwerking met collega’s hebben we de juiste gegevens verzameld en een accuraat klantbeeld gecreëerd, waardoor we voldeden aan de regelgeving en het vertrouwen van de klant behielden.

Klaar voor de volgende stap in jouw carrière? Bekijk onze vacatures!

Hoe onderscheid je jezelf tijdens het sollicitatiegesprek?

Een sollicitatiegesprek kan spannend zijn, maar met de juiste voorbereiding en aanpak kun je met vertrouwen de vragen beantwoorden. Hier zijn enkele waardevolle tips om je te helpen tijdens jouw sollicitatiegesprek:

  • Voorbereiding is key: Oefen voorafgaand aan het gesprek bovenstaande vragen met een vriend of familielid om je antwoorden te verfijnen.
  • Wees beknopt en to-the-point: Houd je antwoorden kort en gericht op de vraag. Vermijd te veel details en blijf bij de essentie om de aandacht van de interviewer vast te houden.
  • Gebruik de STARR-methode: Maak voor gedragsgerichte vragen gebruik van de STARR-methode (Situatie, Taak, Actie, Resultaat) om je antwoord gestructureerd en duidelijk te presenteren.
  • Toon je enthousiasme: Laat je passie voor de functie en het bedrijf zien. Wees oprecht enthousiast over de mogelijkheid om bij te dragen aan hun doelen en succes.
  • Vraag om verduidelijking indien nodig: Als je een vraag niet goed begrijpt, aarzel dan niet om te vragen of de interviewer wat meer uitleg kan geven. Dit toont aan dat je betrokken bent en zorgt ervoor dat je een goed antwoord kunt geven.
  • Gebruik voorbeelden: Ondersteun je antwoorden met concrete voorbeelden uit je eerdere werkervaring. Dit geeft de interviewer inzicht in jouw kennis, vaardigheden en prestaties.
  • Blijf positief en zelfverzekerd: Wees positief over jezelf en je vaardigheden. Blijf zelfverzekerd en laat zien dat je gelooft in je vermogen om de functie succesvol uit te voeren, maar vermijd arrogantie.
  • Toon interesse in de werkgever: Stel ook zelf proactief vragen aan de werkgever. Dit toont niet alleen je interesse in het bedrijf, maar helpt je ook om te beoordelen of de functie en de werkomgeving bij jou passen.
  • Wees op tijd en professioneel: Kom op tijd opdagen voor het gesprek en kleed je passend voor de gelegenheid. Een professionele uitstraling toont respect voor de werkgever en maakt het eerste verschil.
  • Eindig met een bedankje: Sluit af met het bedanken van de interviewer voor het gesprek en de mogelijkheid om te solliciteren. Laat weten dat je uitkijkt naar verdere communicatie.

Met deze tips kun je jezelf goed voorbereiden op de vragen tijdens een sollicitatiegesprek en met vertrouwen het gesprek ingaan. Onthoud dat elk gesprek een kans is om jezelf te presenteren en te laten zien waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de functie.

Werken bij Etage 0

Etage 0 is een detacheringsbureau gespecialiseerd in de financiële sector. We maken het verschil door naar de kwaliteiten van professionals te kijken, maar ook naar motivatie, karakter en persoonlijke match met een opdrachtgever. Kortom, we kijken altijd verder dan het cv!

Op zoek naar een nieuwe stap in jouw carrière?

Zet de volgende stap met Etage 0, doe ervaring op binnen de top van de financiële wereld en ontwikkel jezelf in een recordtempo.

Jouw carrière bij Etage 0

Op zoek naar gekwalificeerde professionals?

Kies voor de beste professionals en vind snel (tijdelijk) personeel binnen de vakgebieden KYC/CDD, compliance en finance.

Vind snel een professional

Wil je dit artikel delen?

Via Etage 0 werken bij de financiële top

Werken bij ING via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Deloitte via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Nationale Nederlanden via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Bank Mendes Gans via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij ICS via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Robeco via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij BouwInvest via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Triodos via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij De Volksbank via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij ABN Amro via Etage 0 | Opdrachtgevers

Volg Etage 0 op social media

Neem een kijkje achter de schermen bij Etage 0. Hier vind je foto’s van onze professionals, bedrijfsuitjes, het leven op ons kantoor in de Houthavens en nog veel meer!

Volg ons op Linkedin | Etage 0
Volg ons op Facebook | Etage 0
Volg ons op Instagram | Etage 0
Volg ons op social media | Etage 0