De intensiteit van het cliëntenonderzoek is mede afhankelijk van de (initiële) risicoclassificatie van een klant.

Maar op basis waarvan wordt deze classificatie bepaald? Financiële instellingen kunnen hiervoor gebruik maken van een risicoclassificatie-matrix.

In dit artikel bespreken we hoe een risicoclassificatie-matrix door instellingen wordt ingezet en kijken we hoe de risicoclassificatie tot stand komt.

Wat is de risicoclassificatie-matrix?

De risicoclassificatie-matrix is een instrument dat wordt gebruikt door financiële instellingen om de risico’s van cliënten in te schatten op het gebied van financieel-economische criminaliteit.

Het gebruik van de risicoclassificatie-matrix is een belangrijk onderdeel van de verplichtingen die financiële instellingen hebben op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

De matrix is een hulpmiddel dat financiële instellingen kunnen gebruiken om een beter inzicht te krijgen in het risicoprofiel van een klant. Het helpt een inschatting te maken van de kans dat een klant betrokken is bij illegale activiteiten zoals fraude, witwassen of terrorismefinanciering.

Het is van belang dat financiële instellingen de risicoclassificatie regelmatig bijwerken op basis van nieuwe informatie over de klant en eventuele veranderingen in de risicofactoren. Dit zorgt ervoor dat de risico’s op witwassen en terrorismefinanciering voortdurend worden geëvalueerd en dat passende maatregelen genomen kunnen worden om ze te beperken.

Hoe werkt de risicoclassificatie-matrix?

Tijdens het cliëntenonderzoek wordt er van nieuwe én bestaande klanten een risico-inschatting gemaakt. Aan de hand van een risicoclassificatie-matrix kan een CDD Analist eenvoudig de juiste risicobeoordeling toewijzen.

Op basis hiervan wordt er in het vervolg gekozen voor een vereenvoudigd, standaard of verscherpt cliëntenonderzoek én wordt de interval tussen nieuwe (periodieke) cliëntenonderzoeken bepaald.

De matrix werkt op basis van de bekende CDD risico’s, namelijk de cliëntrisico’s, geografische risico’s en product-, dienst- en transactierisico’s. Instellingen kunnen ook bepalen om eventuele andere risico’s aan de matrix toe te voegen, zoals bijvoorbeeld cryptovaluta risico’s.

Hieronder staat een eenvoudig voorbeeld van een risicoclassificatie-matrix. In dit geval is enkel rekening gehouden met de (verplichte) cliëntgebonden risico’s, geografische risico’s en product-, dienst- en transactierisico’s.

Voorbeeld risicoclassificatie-matrix | Etage 0

Door het toevoegen van eventuele andere risico-indicatoren, zal de risicoclassificatie-matrix in opzet veranderen. Financiële instellingen zijn hier (grotendeels) vrij in.

Wat wel belangrijk is om te realiseren, is dat er veel verschillende factoren meespelen bij een risicoclassificatie. Nader professioneel inzicht en de combinatie van de risicofactoren met een bepaald klantbeeld, kunnen de risicoclassificatie ook hoger doen uitvallen.

Ben jij geïnteresseerd in een carrière binnen CDD? Bekijk onze vacatures!

De risicofactoren in de risicoclassificatie-matrix

De risicoclassificatie-matrix is dus gebaseerd op CDD risico’s. Onder deze risico-indicatoren vallen factoren die kunnen wijzen op een verhoogd risico, zoals de aard van de cliënt, de herkomst van de middelen en de geografische locatie. De belangrijkste risicofactoren zijn:

  • De aard van de dienstverlening (cliëntrisico’s & product-, dienst- en transactierisico’s)
  • De aard van de cliënt (cliëntrisico’s & product-, dienst- en transactierisico’s)
  • De herkomst van de middelen (cliëntrisico’s & product-, dienst- en transactierisico’s)
  • De transacties van de cliënt (cliëntrisico’s & product-, dienst- en transactierisico’s)
  • De geografische locatie van de cliënt (geografische risico’s)

De aard van de dienstverlening

Sommige diensten, zoals internationale betalingen, effectenhandel en vermogensbeheer, hebben een hoger risico op witwassen en/of terrorismefinanciering dan andere diensten, zoals een eenvoudige betaalrekening. Dit kan leiden tot een verhoogde risicoclassificatie

De aard van de cliënt

Sommige cliënten, zoals politiek prominente personen (PEP’s), non-profit organisaties en offshorebedrijven, hebben een hoger risico op witwassen en/of terrorismefinanciering dan andere cliënten. Ook dit is een belangrijk onderdeel van de risicobeoordeling.

De herkomst van de middelen

De herkomst van de middelen verwijst naar de bron van inkomende geldstromen. Wanneer deze geldstromen voortkomen uit hoog risico transacties, zoals contante stortingen, overboekingen vanaf een verdachte partij, kan dit een risico op witwassen vormen.

De transactiegeschiedenis van de cliënt

Een geschiedenis van verdachte transacties, ongebruikelijke transacties of transacties die niet passen bij het profiel van de cliënt, kan wijzen op een hoger risico op witwassen, terrorismefinanciering en andere vormen van financieel-economische criminaliteit.

De geografische locatie van de cliënt

Cliënten uit landen waarin witwassen en/of terrorismefinanciering veel voorkomt (zogenoemde hoog-risicolanden), hebben tot slot ook een hoger risico op deze illegale activiteiten. Ook dit speelt mee bij de risicoclassificatie.

De risicofactoren in het cliëntenonderzoek

Financiële instellingen moeten al deze factoren in overweging nemen bij het uitvoeren van een cliëntenonderzoek en moeten passende maatregelen nemen om het risico op witwassen en terrorismefinanciering te beperken.

Op basis van een risicoclassificatie-matrix kunnen analisten eenvoudig en overzichtelijk een gepaste risicobeoordeling toewijzen aan een cliënt. Op basis hiervan kunnen eventuele maatregelen bepaald worden.

Dit kan onder meer betekenen dat er aanvullende informatie wordt opgevraagd bij de cliënt, dat er extra monitoring plaatsvindt van de transacties of dat er besloten wordt om geen zaken te doen met de betreffende cliënt, zodat het offboardingstraject in gang wordt gezet.

Risicoclassificaties met Etage 0

Etage 0 is een detacheringsbureau gespecialiseerd in CDD. Onze professionals werken op (tijdelijke) opdrachtbasis bij gerenommeerde opdrachtgevers zoals ABN Amro, ING, Bank Mendes Gans, Robeco en meer. Bekijk onze CDD vacatures of neem contact op om de mogelijkheden voor jouw organisatie te bespreken.

Op zoek naar een nieuwe stap in jouw CDD carrière?

Zet de volgende stap met Etage 0, doe ervaring op bij de top van de financiële wereld en ontwikkel jezelf in een recordtempo.

Jouw carrière bij Etage 0

Op zoek naar gekwalificeerde CDD professionals?

Kies voor de beste professionals en vind snel (tijdelijk) personeel binnen de vakgebieden KYC/CDD, compliance en finance.

Vind snel een professional

Wil je dit artikel delen?

Via Etage 0 werken bij de financiële top

Werken bij ING via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Deloitte via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Nationale Nederlanden via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Bank Mendes Gans via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij ICS via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Robeco via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij BouwInvest via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Triodos via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij De Volksbank via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij ABN Amro via Etage 0 | Opdrachtgevers

Volg Etage 0 op social media

Neem een kijkje achter de schermen bij Etage 0. Hier vind je foto’s van onze professionals, bedrijfsuitjes, het leven op ons kantoor in de Houthavens en nog veel meer!

Volg ons op Linkedin | Etage 0
Volg ons op Facebook | Etage 0
Volg ons op Instagram | Etage 0
Volg ons op social media | Etage 0