Detachering kan gebruikt worden om als werkgever aan goed personeel of als werknemer aan een mooie baan te komen.
Het vinden van de juiste mensen óf de juiste baan is namelijk altijd een uitdaging, zeker in een lastige arbeidsmarkt. Maar wat is detachering eigenlijk precies?
In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag. We bespreken daarnaast waarom jij voor detachering zou kunnen kiezen en waar je op moet letten bij detachering.
Wat is detachering?
De letterlijke betekenis van detachering is het ‘vervullen van loondienst elders dan bij de werkgever zelf’. Simpel gezegd houdt dit in dat een detacheringsbureau zijn werknemers tijdelijk ‘verhuurt’ aan andere organisaties.
Een gedetacheerde werknemer werkt bij de detacheerder, maar gaat op tijdelijke opdrachtbasis aan de slag bij een opdrachtgever. Het kan bijvoorbeeld gaan om een periode van een jaar of een half jaar, maar kan soms ook langer duren. Dit is afhankelijk van de behoefte van zowel de opdrachtgever als medewerker.
De gedetacheerde medewerker heeft een arbeidsovereenkomst met het detacheringsbureau, maar werkt bij steeds verschillende opdrachtgevers. Belangrijk om hierbij te onthouden is dat de medewerker op de pay-roll staat van de detacheerder.
Zo heeft een gedetacheerde medewerker altijd zekerheid van zijn/haar contract en salaris. Het is de verantwoordelijkheid van het detacheringsbureau om een passende opdracht te vinden.
Een werkgever kan een capaciteitsvraagstuk uitzetten bij een detacheringsbureau. Meestal wordt dit gedaan voor de invulling van moeilijke, specifieke profielen of tijdelijke projecten, maar ook een onverwachtse piekdrukte kan een goede reden zijn voor een bedrijf om gebruik te maken van detachering.
Een opdrachtgever heeft met detachering altijd zekerheid van hoge kwaliteit personeel voor de desbetreffende functies. Een detacheringsbureau als Etage 0 voorziet de opdrachtgever snel van de juiste mensen.
Hoe werkt detachering?
Als een organisatie een (tijdelijke) capaciteitsinvulling nodig heeft, wordt er een zoekopdracht uitgezet bij een detacheringsbureau. Dit bureau is vervolgens verantwoordelijk voor de snelle aanlevering van geschikte professionals.
Detacheringsbureaus werken op basis van een driepartijenovereenkomst tussen het detacheringsbureau, de werknemer en de opdrachtgever. Het bureau neemt de verantwoordelijkheid voor het werven, selecteren en contracteren van geschikte kandidaten.
Wanneer er sprake is van een match tussen de professional(s) en opdrachtgever, huurt de organisatie de desbetreffende medewerker(s) in. De kosten voor het inhuren van de professional(s) worden direct aan het detacheringsbureau betaald.
Het detacheringsproces bevat meerdere stappen om ervoor te zorgen dat de plaatsing van een werknemer soepel verloopt. Hieronder staat een voorbeeld van hoe detachering in de praktijk in zijn werk gaat:
- Identificatie van de behoefte: De opdrachtgever bepaalt dat ze extra arbeidskrachten nodig hebben voor een bepaalde periode. Dit kan te maken hebben met seizoensgebonden werkzaamheden, tijdelijke projecten of een verhoogde vraag naar specifieke vaardigheden.
- Contact met het detacheringsbureau: De opdrachtgever neemt contact op met een detacheringsbureau. Ze bespreken de specifieke vereisten, taken en duur van de opdracht.
- Selectie van geschikte kandidaten: Het bureau zoekt naar geschikte kandidaten in hun pool van werknemers of werft nieuwe kandidaten voor de functie. Ze screenen de kandidaten op basis van hun vaardigheden, ervaring en beschikbaarheid.
- Arbeidsovereenkomst: Zodra er geschikte kandidaten zijn gevonden, wordt er een arbeidsovereenkomst opgesteld tussen het bureau en de gedetacheerde werknemer. Hierin worden de rechten, verantwoordelijkheden en arbeidsvoorwaarden vastgelegd.
- Plaatsing bij de opdrachtgever: Na het sluiten van de arbeidsovereenkomst wordt de gedetacheerde werknemer geplaatst bij de opdrachtgever. Ze werken onder toezicht en leiding van de opdrachtgever, maar blijven in dienst van het bureau.
- Evaluatie en vervolgopdrachten: Gedurende het proces worden de prestaties van de gedetacheerde werknemer beoordeeld door zowel het bureau als de opdrachtgever. Indien nodig kunnen er vervolgopdrachten worden geregeld of kan de opdracht worden beëindigd na afloop van de overeengekomen periode.
Voor een succesvolle detacheringsopdracht is een goede communicatie en samenwerking tussen de opdrachtgever, het detacheringsbureau en de gedetacheerde werknemer dan ook vereist.
Ben jij geïnteresseerd in een carrière middels detachering? Bekijk onze vacatures!Waarom kiezen voor detachering?
Waarom zou je als professional kiezen voor detachering, als je ook intern bij een bedrijf kunt gaan werken? En waarom zou je als bedrijf kiezen voor het detacheren van personeel, als je ook kunt proberen om het personeel intern te werven?
Dit zijn uiteraard erg belangrijke vragen. Om hier goed antwoord op te kunnen geven, is het van belang om te kijken naar de voordelen van detachering voor jou. Zo zijn enkele voordelen van detachering als werknemer bijvoorbeeld:
- Versneld groeitraject: je leert veel in een korte tijd, doordat je bij meerdere gerenommeerde werkgevers ervaring op doet.
- Netwerkopbouw: je bouwt een groot en waardevol netwerk op van professionals in jouw vakgebied.
- Aantrekkelijk inkomen: het salaris voor werknemers bij detachering ligt vaak hoger dan bij de werkgever zelf.
Daarnaast zijn er uiteraard ook voor organisaties meerdere redenen om voor detachering te kiezen. Enkele voordelen van detachering voor werkgevers zijn bijvoorbeeld:
- Snelle invulling: het biedt een oplossing biedt bij de invulling van moeilijke profielen, tijdelijke projecten en onverwachtse piekdrukte.
- Hoge expertise: je hebt als opdrachtgever altijd zekerheid van deskundig en gecertificeerd personeel
- Flexibiliteit: je hebt als opdrachtgever minder risico’s en meer flexibiliteit en snelheid.
Waar moet je op letten bij detachering?
Voor zowel werknemer als opdrachtgever zijn er wel dingen om rekening mee te houden. Zo moeten beide partijen flexibel kunnen zijn; de gedetacheerde werknemer moet snel waarde kunnen toevoegen en de opdrachtgever moet werknemers snel kunnen inwerken.
Daarnaast heeft detachering uiteraard een tijdelijk karakter. Ook dit vraagt van zowel werknemer als opdrachtgever om flexibiliteit op de werkvloer.
Detachering bij Etage 0
Etage 0 is een detacheringsbureau gespecialiseerd in de vakgebieden KYC/CDD, compliance en finance & control. Wij zijn ervan overtuigd dat het succes van detachering afhangt van twee belangrijke pijlers, namelijk kwaliteit en menselijkheid.
Zo bieden wij de hoogste kwaliteit aan zowel opdrachtgevers als professionals. Dit doen we door te kijken naar de kennis en ervaring van onze medewerkers, maar ook naar de persoonlijke match tussen opdrachtgever en werknemer. Hiermee kijken we verder dan alleen het cv.
Onze professionals staan er daarnaast nooit alleen voor. Door onze persoonlijke en betrokken aanpak denken wij altijd mee en bieden we verdieping in hun (werk)leven. Dit uit zich onder andere in vakinhoudelijke ontwikkeling, maar ook in plezier en gezelligheid binnen het Etage 0 team.