De term ‘PEP’ verwijst binnen het KYC en CDD domein naar een zogeheten ‘politiek prominent persoon’.

Wanneer er tijdens een cliëntenonderzoek een politiek prominent persoon geïdentificeerd wordt, vormt dit een verhoogd risico, maar waarom is dat eigenlijk?

In dit artikel gaan we hier dieper op in. We bespreken wat een PEP is, hoe je deze herkent, waarom het een verhoogd risico oplevert en en wat de invloed is op het cliëntenonderzoek.

Wat is een politiek prominent persoon (PEP)?

De betekenis van het woord ‘PEP’ is ‘Politically Exposed Person’, de Engelse benaming voor een politiek prominent persoon. Politiek prominente personen zijn personen die een hoge ambtelijke functie bekleden. De volgende functies leiden tot een PEP-status:

  • Staatshoofd, regeringsleider, minister, onderminister of staatssecretaris
  • Parlementslid of lid van een soortgelijk wetgevend orgaan
  • Lid van het bestuur van een politieke partij
  • Lid van een hooggerechtshof, constitutioneel hof of van een andere hoge rechterlijke instantie die arresten wijst waartegen, behalve in uitzonderlijke omstandigheden, geen beroep openstaat
  • Lid van een rekenkamer of van een raad van bestuur van een centrale bank
  • Ambassadeur, zaakgelastigde of hoge officier van de strijdkrachten
  • Lid van het leidinggevend lichaam, toezichthoudend lichaam of bestuurslichaam van een staatsbedrijf
  • Bestuurder, plaatsvervangend bestuurder, lid van de raad van bestuur of bekleder van een gelijkwaardige functie bij een internationale organisatie

Hoge ambtelijke functies op lokaal niveau worden echter niet als PEP aangemerkt. Een burgermeester, een lid van een lokale politieke partij of een lid van de gemeenteraad is dus géén politiek prominent persoon.

Niet alleen natuurlijke personen die één van bovengenoemde rollen bekleden worden in een cliëntenonderzoek als PEP aangemerkt, ook directe familieleden of nauwe (zaken)relaties van de PEP worden als politiek prominent persoon geïdentificeerd.

Wanneer een PEP zijn/haar functie neerlegt, is er daarna nog sprake van een ‘afkoelperiode’. Gedurende deze periode wordt de persoon nog steeds als politiek prominent persoon aangemerkt, ondanks het aftreden. Deze periode kan tot een jaar duren, afhankelijk van de vervulde rol.

Hoe weet je of iemand een PEP is?

Tijdens het uitvoeren van het cliëntenonderzoek wordt er een ‘PEP-check’ uitgevoerd. Tijdens deze controle wordt de klant en/of worden de gerelateerde natuurlijke personen van een klant getoetst aan bestaande ‘PEP-lijsten’.

PEP-lijsten zijn opgesteld om financiële instellingen te helpen bij het identificeren van politiek prominente personen en hun naaste verwanten/(zaken)relaties. Door na te gaan of een natuurlijke persoon op deze lijst voorkomt, kun je dus achterhalen of je te maken hebt met een PEP.

Zelf de PEP-lijsten erop naslaan is in de meeste gevallen niet nodig. Er zijn veel commerciële bedrijven die screening tools hebben gemaakt waarmee een PEP-status makkelijk te identificeren is. Financiële instellingen maken gebruik van verschillende screening tools.

Naast het gebruiken van PEP-lijsten en PEP-screening tools, kan ook bij de klant opgevraagd worden of hij/zij een politiek prominent persoon is. Dit kan gedaan worden aan de hand van een PEP-verklaring/formulier.

Het is belangrijk om de PEP-status van een klant regelmatig te controleren. Het is immers mogelijk dat iemand een nieuwe rol gaat bekleden of dat iemand stopt met een functie. Door het regelmatig controleren van de status, worden risico’s niet over het hoofd gezien en wordt daarnaast ook niet onnodig verscherpt onderzoek uitgevoerd.

Waarom vormt een politiek prominent persoon een verhoogd risico?

Wanneer er tijdens een cliëntenonderzoek een politiek prominent persoon geïdentificeerd wordt, vormt dit een verhoogd risico. Een PEP-status van een klant of partij gerelateerd aan een klant hangt samen met de machtspositie die de persoon bekleed.

Meer macht betekent meer invloed en meer kansen om eventuele illegale activiteiten te verhullen. Een politiek prominent persoon is door diens machtspositie vatbaar voor corruptie, omkoping of machtsmisbruik. Daarnaast kan een PEP door zijn of haar functie makkelijker betrokken raken bij het faciliteren van witwaspraktijken of het financieren van terrorisme.

Geïnteresseerd in het werken met PEP-screenings? Bekijk onze KYC vacatures!

Wat te doen met een politiek prominent persoon?

Inmiddels is duidelijk wat een politiek prominent persoon is, hoe deze geïdentificeerd kan worden en wat de risico’s zijn, maar wat moet er vervolgens mee gedaan worden? Er zijn verschillende manieren waarop je een PEP kunt tegenkomen tijdens een cliëntenonderzoek:

  • Een PEP kan zelf als natuurlijke persoon klant bij een financiële instelling zijn
  • Een PEP kan geïdentificeerd zijn in de eigendomsstructuur van een zakelijke klant (bijvoorbeeld als UBO)
  • Er kunnen transacties plaatsvinden met een PEP vanuit een klant

In alle gevallen wordt door de Financial Action Task Force (FATF) aangeraden om een verscherpt cliëntenonderzoek uit te voeren. Hierbij wordt meestal gekeken naar de herkomst van de middelen en/of het vermogen van de persoon. Daarnaast wordt een volledig profiel van de klant opgesteld.

Door te achterhalen wat de herkomst van de middelen en het vermogen is, kan een betere inschatting gemaakt worden van de legitimiteit ervan. Door deze bevindingen goed vast te leggen en te documenteren voldoet een financiële instelling aan de verplichting vanuit de Wet ter voorkoming van witwassen en de financiering van terrorisme (Wwft).

Risicoclassificatie bij de aanwezigheid van een PEP

De aanwezigheid van een politiek prominent persoon is één van vele risico-indicatoren die aanwezig kunnen zijn bij een klant. De uiteindelijke risicoclassificatie hangt samen met andere geïdentificeerde risico’s die eventueel aan de hand van een risicoclassificatie-matrix of werkinstructie beoordeeld kunnen worden.

Wanneer de klant zelf een politiek prominent persoon is, zal deze vrijwel altijd een hoge risicoclassificatie krijgen. Wanneer een PEP aanwezig is in de eigendomsstructuur van de klant of wanneer er transacties met een PEP plaatsvinden, hangt de risicoclassificatie af van de aanwezigheid van andere risico’s.

De aanwezigheid van een poolitiek prominent persoon zal vaak een hoog en in ieder geval een verhoogd risico met zich meebrengen. Een klant met (betrokkenheid bij) een PEP zal dus nooit een lage risicoclassificatie krijgen, maar in plaats daarvan midden of hoog.

Tijdens iedere review zal opnieuw gekeken worden naar de aanwezige risico’s door middel van een (verscherpt) cliëntenonderzoek. Ook zal er geautomatiseerde doorlopende transactiemonitoring plaatsvinden. Hierdoor wordt er regelmatig gecontroleerd of het risico nog aanvaardbaar is voor de financiële instelling.

Houd er rekening mee dat het verscherpte onderzoek een preventieve maatregel is. Een verhoogd risico betekent niet dat een PEP daadwerkelijk betrokken is bij illegale activiteiten, maar is slechts een indicatie dat extra alertheid bij politiek prominente personen wenselijk is.

KYC professionals bij Etage

Etage 0 is een detacheringsbureau gespecialiseerd in KYC. Onze professionals werken op (tijdelijke) opdrachtbasis bij gerenommeerde opdrachtgevers zoals ABN Amro, ING, Bank Mendes Gans, Robeco en meer. Bekijk onze KYC vacatures of neem contact op om de mogelijkheden voor jouw organisatie te bespreken.

Op zoek naar een nieuwe stap in jouw carrière?

Zet de volgende stap met Etage 0, doe ervaring op binnen de top van de financiële wereld en ontwikkel jezelf in een recordtempo.

Jouw carrière bij Etage 0

Op zoek naar gekwalificeerde professionals?

Kies voor de beste professionals en vind snel (tijdelijk) personeel binnen de vakgebieden KYC/CDD, compliance en finance.

Vind snel een professional

Wil je dit artikel delen?

Via Etage 0 werken bij de financiële top

Werken bij ING via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Deloitte via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Nationale Nederlanden via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Bank Mendes Gans via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij ICS via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Robeco via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij BouwInvest via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij Triodos via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij De Volksbank via Etage 0 | Opdrachtgevers
Werken bij ABN Amro via Etage 0 | Opdrachtgevers

Volg Etage 0 op social media

Neem een kijkje achter de schermen bij Etage 0. Hier vind je foto’s van onze professionals, bedrijfsuitjes, het leven op ons kantoor in de Houthavens en nog veel meer!

Volg ons op Linkedin | Etage 0
Volg ons op Facebook | Etage 0
Volg ons op Instagram | Etage 0
Volg ons op social media | Etage 0