De negatieve invloed van financieel-economische criminaliteit (FEC) op de maatschappij en het vertrouwen in financiële instellingen is afgelopen jaren stevig gegroeid.
In totaal gaat er jaarlijks ruim 2.400 miljard euro aan criminele transacties om in de wereldeconomie, maar wat is ‘financial economic crime’ precies?
In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag. We bespreken daarnaast enkele vormen van financieel-economische criminaliteit en hoe financiële instellingen het kunnen bestrijden.
Wat is financieel-economische criminaliteit (FEC)?
De betekenis van FEC is ‘financieel-economische criminaliteit’ (of ‘financial economic crime’) en verwijst naar alle financiële misdrijven. Dit zijn misdrijven waarbij geld of andere financiële middelen betrokken zijn. Uiteraard zijn er verschillende soorten financiële misdrijven, zoals:
- Betalingsfraude
- Bedrijfsfraude
- Bankfraude
- Verzekeringsfraude
- Effectenfraude (bijv. handel met voorkennis)
- Marktmanipulatie
- Belastingfraude
- Diefstal/oplichting
- Witwassen
- Vervalsing/namaak
- Terrorismefinanciering
Daarnaast kan financieel-economische criminaliteit ook gepaard gaan met andere vormen van criminaliteit. Denk hierbij aan cyber-criminaliteit, georganiseerde misdaad, drugshandel en meer.
Financiële misdrijven kunnen gepleegd worden door individuen, bedrijven of georganiseerde misdaadgroepen. De slachtoffers kunnen particulieren, bedrijven of overheden zijn, maar ook de economie in bredere zin.
Hoe kan financieel-economische criminaliteit bestreden worden?
Financiële instellingen zijn wettelijk verplicht om hun verantwoordelijkheid te nemen bij het signaleren en bestrijden van financieel-economische criminaliteit. Organisaties die dit niet doen riskeren forse boetes, maar ook grote imago- en financiële schade. Maar wat kunnen ze doen om financiële misdrijven zoals witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen?
Bij de bestrijding van financieel-economische criminaliteit spelen Customer Due Diligence (CDD) en/of Know Your Customer (KYC) een belangrijke rol. Tijdens een cliëntenonderzoek wordt een organisatie of natuurlijke persoon door een FEC Analist uitgebreid gescreend op eventueel aanwezige risico’s.
Het idee hierachter is dat financiële instellingen hun klanten (en stakeholders) goed moeten kennen, om eventuele risico’s in te schatten en criminele activiteiten te voorkomen en waar nodig te bestrijden.
Daarnaast is transactiemonitoring belangrijk voor het bestrijden van FEC. Dit wordt gedaan door een Transaction Monitoring (TM) Analist en door middel van automatische software die verdachte transacties kan herkennen. Wanneer een verdachte transactie herkend wordt door deze software of een TM Analist, wordt er een ‘alert’ aangemaakt.
Ook een Anti-Money Laundering (AML) team wordt door financiële instellingen gebruikt om financieel-economische criminaliteit te voorkomen. AML houdt zich bezig met het verwerken van alerts die afgegeven worden door de TM of KYC/CDD afdelingen.
Eventuele risico’s en (verdachte) geldstromen worden door de samenwerking tussen deze teams volledig in kaart gebracht. Op deze manier kunnen financiële instellingen achterhalen of er sprake is van witwassen of andere vormen van financieel-economische criminaliteit.
Geïnteresseerd in het bestrijden van FEC? Bekijk onze KYC vacatures!Aan welke wetten moet worden voldaan?
De verplichtingen voor financiële instellingen op het gebied van FEC zijn ontwikkeld op basis van verschillende wetten. In Nederland zijn de verplichtingen gebaseerd op de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), de Sanctiewet en de Wet op het financieel toezicht (Wft).
Alle instellingen die onder deze wet- en regelgeving vallen hebben tevens de plicht op een ‘Melding Ongebruikelijke Transactie’ (MOT) bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU) neer te leggen wanneer een verdachte transactie wordt geconstateerd.
Voor wie is FEC-wetgeving precies van belang?
Op basis van de aard van de onderneming/instelling verschilt het of zij onder de Wwft en/of de Sanctiewet vallen. Zo gelden de Sanctiewet en Wft bijvoorbeeld voor banken, beleggingsinstellingen, wisselinstellingen, pensioenfondsen, verzekeraars, trustkantoren, elektronisch geldinstellingen en betaaldienstverleners.
De Wwft geldt voor de meeste bovenstaande instellingen, maar daarnaast ook voor onder andere accountants, advocaten, juridische dienstverleners, notarissen, makelaars en taxateurs. Bekijk hier de volledige lijst.
FEC analisten & specialisten bij Etage 0
Etage 0 is een detacheringsbureau gespecialiseerd in FEC. Onze professionals werken op (tijdelijke) opdrachtbasis bij gerenommeerde opdrachtgevers zoals ABN Amro, ING, Bank Mendes Gans, Robeco en meer. Bekijk onze KYC vacatures of neem contact op om de mogelijkheden voor jouw organisatie te bespreken.